Peste 1.500 de creştini la Mănăstirea „Sfântului Voievod Ştefan cel Mare” de la Toflea
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Peste 1.500 de creştini la Mănăstirea „Sfântului Voievod Ştefan cel Mare” de la Toflea
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Mănăstirea ştefaniană din Toflea, comuna Brăhăşeşti, a adunat, ieri, în ziua Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, doi oaspeţi din ceruri - Apostolul Andrei şi Nectarie Taumaturgul, prezenţi prin Sfintele Moaşte - şi doi Arhierei, în persoana Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos şi Prea Sfinţitul Mihail al Australiei. Nu lipsea alesul celor 9000 de gălăţeni din Brăhăşeşti, tânărul primar Dumitru Mircea, care are doar 25 de ani. Erau prezenţi ctitorii mănăstirii, Cătălina şi Vasile Băiculescu, milionarul care a susţinut lucrările aşezării monahale din Toflea, începând cu iunie 2002.
Bogăţie sufletească

La sărbătoare au participat peste 1500 de creştini, români şi rromi, toţi bucuroşi că îi au permanent în rugăciune pe părintele stareţ Paisie şi pe părintele Teoctist, cei doi călugări care slujesc în Cetatea credinţei din Moldova de Sud. "Nu toţi cei 9000 de gălăţeni din Brăhăşeşti şi Toflea suntem bogaţi material, dar de când părintele Paisie slujeşte la Mănăstirea Voievodului Ştefan, cred că toţi locuitorii de aici am devenit mai bogaţi spiritual. Eu nu am palate, am o casă bine întreţinută, iar când nu lucrez sunt mai tot timpul la mănăstire. Aşa am învăţat că nu bogăţia materială este importantă în viaţa de dincolo, cele materiale sunt trecătoare. Dincolo contează ce ai adunat în comoara sufletului", ne-a spus George Avram, în vârstă de 44 de ani.

Arhiereul locului a explicat că reluarea rugăciunii la Toflea s-a făcut în anul 2011, când locaşul a fost sfinţit, însă informaţii de arhivă relevă că, la 1581, „Tofle cel Bătrân” a ridicat aici un schit de rugăciune. Locaşul a existat şi în veacurile următoare, fiind desfiinţat la 1859. Rezidirea mănăstirii s-a început în iunie 2002. "Până la sfinţirea din 2011, au fost ani de jertfă în care s-a zidit material, dar s-a zidit şi sufleteşte, astfel că astăzi cu toţii ştim că atunci când venitm  la mănăstire, venim în casa Maicii Domnului", spunea Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos.

Slujba a fost completată cu poezie şi cântec

Liturghia săvârşită de cei doi Arhierei a fost însoţită de un program de poezie şi de cântec românesc, susţinut de copii de la Şcoala din Toflea. Tema programului artistic a fost exemplu de demnitate şi sfinţenie al Voievodului Ştefan. „Sfântul Ştefan cel Mare a zidit cele mai frumoase biserici şi mănăstiri de care ne bucurăm şi noi astăzi şi cu care ne identificăm în lume. Însă cea mai frumoasă mănăstire ştefaniană de astăzi de la Dunărea de Jos este la Toflea, aşezare care arată precum o grădină a Maicii Domnului. Să veniţi la Maica Domnului adeseori căutându-i pe părinţii de aici ca să vă rugaţi împreună", a spus Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian.
Citit 6069 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2012 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.