Trei ani de la ridicarea în rang a Arhiepiscopiei Dunării de Jos: "Nimeni nu are nevoie de inculţi"

Trei ani de la ridicarea în rang a Arhiepiscopiei Dunării de Jos: "Nimeni nu are nevoie de inculţi"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • A declarat IPS Casian, în legătură cu operele lui Antim Ivireanul

Gălăţenii, de la mic la mare, au sărbătorit ieri, cu rugă şi închinare trei ani de la ridicarea în rang a Arhiepiscopiei „Dunării de Jos”, zi care coincide cu prăznuirea Sfântului Antim Ivireanul, Mitropolit al Ţării Româneşti, între 1708-1716. Alături de Arhiereul „Dunării de Jos”, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, au stat umăr lângă umăr în Catedrală reprezentanţii autorităţilor locale: primarul Marius Stan, dr. Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean, Emanoil Cătălin Bocăneanu, prefectul de Galaţi, alţi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi artă. Erau prezenţi mai mulţi credincioşi din judeţul Brăila, dar şi câteva mii de pelerini gălăţeni care s-au perindat la Catedrală, unde au fost scoase la închinare Sfânta Cruce cu o părticică din Lemnul Crucii Mântuitorului şi Moaştele Sfinţilor Nectarie, Vasile şi Nicolae.

Pelerinii - râuri, râuri

Printre râurile de pelerini erau ieri şi nenumăraţi elevi: „Ne-a anunţat profesorul de religie că este la închinare Sfânta Cruce şi, dacă dorim, să venim şi noi. Nu a fost din obligaţie şi asta mi-a plăcut. Am venit şi din respect pentru Sfântul Antim Ivireanul, mare Dascăl şi Ctitor al culturii române, care, deşi s-a născut în Georgia, a tipărit ˝pre limba românească˝ multe cărţi. Cele mai dragi ne sunt învăţăturile din Didahii”, ne-a spus Leonard Domnişoru, elev în clasa a X-a, CNVA.

„De trei ani, ziua de 27 septembrie este - asemeni Sărbătorii de Sfântul Apostol Andrei - un dar de suflet românesc. Cred că trebuie să învăţăm să ne respectăm mai mult înaintaşii”, ne-a spus Mirela Potârniche, în vârstă de 38 de ani, în prezent şomer.

Didahiile, în actualitate

De mare actualitate au fost cuvintele Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian care a subliniat conjunctura dificilă, „cu devieri periculoase”, în care a păstorit Sfântul Antim Ivireanul. „În acele vremi pline de învrăjbiri, pe când trăia Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, într-o vreme când românii plăteau 42 de biruri otomanilor, Mitropolitul Antim a gândit la viitor. Împreună au investit în Limba română şi în Cultură şi au lăsat peste veacuri cele mai profunde urme de demnitatea ale poporului român, un stil brâncovenesc în Artă, care astăzi este brand în străinătate pentru noi, românii”, a spus Arhiereul locului.

Făcând referire la „Didahiile” Sfântului Antim Ivireanul, Arhiepiscopul Dunării de Jos a explicat rolul şi rostul lucrării preotului şi al Bisericii în comunitate. „În plină eră consumistă, noi ar trebui să privim spre viitor luând drept reper modele din trecut. Aşa vom reuşi împreună să reîmprospătăm memoria comunităţii şi aşa ne vom identifica, asemeni înaintaşilor noştri, cu o conduită demnă, creştinească. Tipăriturile lui Antim Ivireanul ne demonstrează o dată în plus că nimeni nu are nevoie de inculţi!”

Citit 4138 ori Ultima modificare Joi, 27 Septembrie 2012 23:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.