Galeria „Umor la etaj”: Un moldovean, în bună vecinătate cu nemţii

Galeria „Umor la etaj”: Un moldovean, în bună vecinătate cu nemţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timp de trei luni, la Galeria „Umor la etaj” de la sediul „Vieţii libere” va fi deschisă expoziţia „Calendarul lui Valeriu Curtu” care cuprinde o serie de lucrări din colecţia caricaturistului gălăţean Florian Doru Crihană. Lucrările sunt chiar filele unui calendar umoristic, care are şi o temă -„În bună vecinătate”.

Iată ce ne spune Florian Crihană despre autorul acestora: „S-a născut la Ungheni, în 1956. Este absolvent al Institutului Cinematografic din Moscova, secţia desene animate. Din 1994, s-a mutat la Berlin.

Când l-am întâlnit pe Valeriu Curtu, la începutul anilor ’90, am fost sigur că va deveni un foarte bun ilustrator umoristic. Se ocupa, pe vremea aceea, în special de ţăranul din Republica Moldova. La el se adunau toate bunele şi relele societăţii în schimbare. Atunci, am avut plăcerea de a primi drept cadou un set de lucrări originale.

De când s-a mutat la Berlin şi desenează altceva şi altcumva, se observă o adaptare a scenografiei desenului la viaţa occidentală, Valeriu plasând de exemplu în “ograda” germană  luxoase piscine sau scule moderne de tuns iarba.

Montându-i desenele în galeria noastră din Galaţi, am mai văzut că Valeriu a ras mustăţile tuturor personajelor sale, pentru ca nu cumva să se creadă că scena se petrece tot la Ungheni sau Cahul. Cu toate eforturile sale, Curtu nu poate deveni un german, pentru că are sânge nedizolvabil de moldovean”.

Crihană susţine că artistul moldovean  are mereu în studiu câte un proiect artistic:

„Nu mă mai mir când aflu despre Curtu că ieri a fost la St. Petersburg, azi e la Saint Just Le Martel, iar mâine la New York. El este peste tot, pentru că desenează continuu acasă, în tren, în avion, la hotel”, spune Crihană.

Citit 1079 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.