Spectacol după un text de Victor Cilincă: "Ai carte, ai party", în premieră la Muzical

Spectacol după un text de Victor Cilincă: "Ai carte, ai party", în premieră la Muzical
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Somnul frumoasei din pădurea adormită a cuprins un întreg regat, vineri, pe scena Muzicalului gălăţean. „Ai carte, ai party”, spectacolul în regia lui Radu Horghidan, pe textul lui Victor Cilincă şi muzica lui Dan Drăgoi, transpune în faţa spectatorilor un basm de factură postmodernă. Elemente pe care nu te-ai fi aşteptat să le găseşti în cadrul aceluiaşi spectacol fac o simbioză reuşită care, în cele din urmă, duce la uimirea şi captivarea spectatorilor, indiferent de vârstă.

În împărăţie este mare bucurie, prilejuită de naşterea prinţesei (Mariana Pisică). Echilibrul iniţial este, însă, repede perturbat, când peste cele trei ursitoare sosite la petrecere intervine Vrăjitoarea-cea-Rea (Cristina Diaconu), care aruncă asupra fetei de împărat un blestem teribil. În ajutor este chemată Vrăjitoarea-cea-Bună (Gabriela Apostolache), care, deşi nu reuşeşte să restabilească echilibrul, propune o soluţie. Prinţesa creşte izolată în camera ei, păzită straşnic. Doar că Zâna-cea-Rea reuşeşte să se strecoare în apropierea tinerei şi să cufunde întreaga împărăţie într-un somn profund. Zâna-cea-bună este cea căreia îi revine rolul de a salva împărăţia. Ea pleacă şi îl găseşte pe Făt-Frumos (Daniel Nistor) şi îi propune să salveze împărăţia printr-un sărut. Doar că, surpriză, voinicul nu este chiar exemplul clasic de curaj şi altruism. Uşor analfabet, pe ritmuri de hip-hop şi cu replici de băiat de cartier, el nu pare să înţeleagă miza propunerii. Dezamăgită, Zâna-cea-Bună apelează la Zmeu (Alexandru Dobre). În locul balaurului fioros, găseşte un tânăr chipeş, curajos şi inteligent, care se chinuie să găsească finalul unei poezii, „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”. Convins de zână, Zmeul acceptă să o sărute pe prinţesă. Cei doi trebuie, însă, să treacă printr-un concurs de cultură generală, împotriva perechii Făt-Frumos - Zâna-cea-Rea. La capătul unei confruntări deloc egale, Zmeul este declarat câştigător de prezentatorul concursului (Adrian Ţurcanu) şi, în urma sărutului, împărăţia îşi revine la viaţă. Rolul împăratului este jucat de Mitică Belciugan, în vreme ce împărăteasa este interpretată de Elisabeta Romilă.

Dincolo de spectacolul de lumini, sunete şi de jocul actorilor, lupta dintre bine şi rău, dintre faţa angelică şi cea luciferică a cunoaşterii (vezi Lucian Blaga) este fundamentul pe care e construită piesa. Publicul prezent la premieră, format în special din copii din clasele primare, a intrat foarte repede în atmosfera spectacolului, interacţionând, nu de puţine ori, cu actorii de pe scenă.

Citit 2356 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.