Muzeul de Artă, în elita culturală a continentului

Muzeul de Artă, în elita culturală a continentului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zece lucrări din patrimoniul instituţiei se află într-o expoziţie deschisă la Lisabona, Portugalia * Urmează Italia şi Cehia *

După ce, în 2006, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi a fost prezent la Paris, în 2009 se află iar în luminile reflectoarelor marilor instituţii de cultură din capitalele europene.

Alături de alte nouă muzee din ţară, instituţia gălăţeană participă la o expoziţie organizată la Lisabona de Institutul Cultural Român.  Pe 26 martie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Museu Do Chiado),  a avut loc vernisajul „Culorile avangardei – Arta românească între 1910-1950, unde sunt prezente şi zece valoroase lucrări care aparţin Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi.  

Despre grija deosebită cu care au fost transportate lucrările la destinaţie ne vorbeşte directorul Dan Basarab Nanu:

„Angela Muntean – gestionar custode de sală - este cea care a însoţit cele zece tablouri până la destinaţie. Acestea au fost încărcate într-un convoi de maximă siguranţă, păzit de jandarmi pe tot teritoriul României şi cu reprezentanţi ai Interpolului în celelalte ţări pe care le-a străbătut”.

„Convoiul a circulat cu o viteză de numai 80 de kilometri la oră, deşi limita minimă pe autostradă este de 130 de kilometri pe oră. Există însă legislaţie care reglementează transportul obiectelor de patrimoniu cu viteze mici. Ca urmare, lucrările au ajuns la destinaţie în şapte zile.”

La vernisaj au participat şi criticul de artă Mariana Cocoş şi directorul Dan Basarab Nanu, alături de directorul Muzeului de Artă din Lisabona – Pedro Lapa, de ambasadorul României la Lisabona – Gabriel Gafiţa şi curatorul care s-a ocupat de organizarea expoziţiei, Erwin Kessler.

„Datorită susţinerii pe care am avut-o din partea autorităţilor locale, am fost singurul muzeu care am onorat cu prezenţa vernisajul, lucru remarcat atât de organizatorii portughezi, cât şi de cei români.  Având în vedere că această expoziţie este una dintre puţinele care prezintă publicului european, nu un anumit autor, ci un ansamblu de artă românească, este foarte importantă pentru muzeul nostru această participare şi ne-am bucurat foarte mult că am putut fi prezenţi la lansarea evenimentului”, mai precizează directorul Dan Basarab Nanu.

„Culorile avangardei româneşti” vor străluci la Lisabona până în luna iunie, după care vor lua drumul Italiei. De asemenea, a fost confirmată deschiderea unei expoziţii şi în Cehia.

Foto 1 – Dan Nanu şi Mariana Cocoş, alături de directorul muzeului din Lisabona şi de ambasadorul României în Portugalia

Foto 2 – Dan Nanu şi Mariana Cocoş alături de Erwin Kessler, curatorul expoziţiei de la Lisabona

Citit 812 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.