Invazia culorilor în ziua de Florii, la Muzeul de Artă

Invazia culorilor în ziua de Florii, la Muzeul de Artă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Gheorghe Miron ne-a oferit un cadou de ziua sa de naştere: vernisajul unor prieteni - Cristina Lefter şi Nelu Pascu *

După-amiază luminoasă şi liniştită de Florii. Muzeul de Artă Vizuală, plin de vizitatori. Toţi au venit să se bucure de invazia culorilor, ajunsă la Galaţi tocmai din Italia. Cristina Lefter şi Nelu Pascu - o moldoveancă de peste Prut şi un gălăţean - lucrează împreună în Italia de ani buni, au succes şi au venit să împărtăşească acest lucru prietenilor lor din oraşul dunărean.

Cum au venit împreună cu susţinători din Italia, vernisajul a fost unul bilingv, care a demonstrat încă o dată (dacă mai era nevoie) că, inclusiv în pictură, există o foarte strânsă colaborare româno-italiană.

Spectacol de pictură

Gazdă perfectă, directorul muzeului, Dan Basarab Nanu, a deschis „ceremonia” precizând: „Un lucru e cert: în momentul în care intri în acest spaţiu realizat de cei doi plasticieni, te simţi bine. Eşti încântat de culoare, trăieşti culoarea, trăieşti clipa. Trăieşti arta spectacolului de pictură”.

Cei doi plasticieni au mai fost la Galaţi şi astă vară, când au participat la Tabăra de creaţie „Arta ca viaţă” şi când şi-au făcut o mulţime de prieteni, lucru pe care l-a subliniat şi Cristina Lefter:

„Acum un an aş fi putut spune că toţi aţi venit pentru Nelu Pascu. Dar acum ştiu că am reuşit să-mi fac prieteni în Galaţi. Noi muncim de şase ani împreună, în acelaşi atelier, iar această concurenţă ne-a prins bine, am crescut amândoi din punct de vedere profesional”.

„Italia venită să onoreze doi plasticieni români”

Nelu Pascu este originar din comuna Cosmeşti. A făcut liceul în Galaţi şi a lucrat o vreme în Combinat, înainte să plece în Italia pentru a-şi croi drum printre artiştii plastici.

„Astăzi sărbătorim patru lucruri importante. Sunt bucuros că pot expune în cel mai important muzeu de artă contemporană din România. În al doilea rând, sărbătorim ziua de naştere a lui Gheorghe Miron. Al treilea lucru important este prezenţa printre noi a galeristului nostru Renzo Spaniolli şi a familiei sale, prezenţa unuia dintre cei mai mari stilişti de poşete din piele, din Florenţa, prezenţa unui mare regizor fotograf, prezenţa Italiei, venită să onoreze doi artişti români (o consider pe Cristina tot româncă) la Galaţi. În al patrulea rând, eu împlinesc 20 de ani de când m-am apucat de pictură”, a spus Nelu Pascu la vernisaj.

Un moment de fericire

Organizatorul expoziţiei, care va sta deschisă până după Paşti, este Gheorghe Miron, care ne-a oferit cu generozitate un dar de propria zi de naştere:

„V-am deranjat pe toţi în această zi minunată pentru a vă oferi un moment de fericire. Pentru acest lucru, cei doi au trudit foarte mult. Au făcut un efort supraomenesc şi o cheltuială uriaşă. Despre Nelu Pascu  am spus întotdeauna că nu este normal, pentru că, dacă era normal, n-ar fi reuşit să facă toate acestea. Eu n-aş fi în stare să-mi iau lumea în cap, riscând tot, încercând să mă realizez în străinătate, muncind pe brânci ca să şi reuşesc acest lucru. A cunoscut-o pe Cristina şi acesta a fost norocul amândurora. Cristina a preluat ceva din curajul lui Nelu, iar Nelu ceva din sensibilitatea Cristinei. E nemaipomenit că pe simezele acestui muzeu am reuşit să aşez un număr aşa de mare de lucrări, aşa de diverse. Sunt bucuros că am reuşit să vă ofer această expoziţie”.

Cum e anotimpul luminii şi al culorilor, cei care nu au reuşit să ajungă la vernisaj merită să-şi ofere câteva clipe de încântare vizitând expoziţia de la Muzeul de Artă Vizuală.

Foto 1: Cristina Lefter şi Nelu Pascu, alături de Dan Basarab Nanu şi Gheorghe Miron

Citit 784 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.