Un iconostas de o valoare inestimabilă, în paza gălăţeanului Dragoş Neamu

Un iconostas de o valoare inestimabilă, în paza gălăţeanului Dragoş Neamu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeanul Dragoş Eduard Neamu - preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România - este numit administrator de sechestru asupra obiectelor de valoare inestimabilă care s-au aflat în patrimoniul fostei Mănăstiri Cotroceni asupra cărora s-a pus interdicţie de predare către Administraţia Prezidenţială, până la emiterea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Legi abuzive

La începutul lunii martie, prin H.G. nr.194/25.02.2009 publicată în Monitorul Oficial nr.150/10.03.2009, Guvernul României a dispus transferul celor 108 piese aflate în custodia Muzeului Naţional de Artă al României în administrarea Administraţiei Prezidenţiale. Aceste obiectele provin de la biserica fostei mănăstiri Cotroceni şi au intrat în custodia muzeului în urma cutremurului din 1977, când biserica a suferit grave avarii.

Cea mai valoroasă şi cea mai fragilă piesă este iconostasul din 1682, care este şi singurul păstrat din perioada cantacuzină în colecţii publice muzeale. Iconostasul reprezintă una dintre capodoperele Galeriei de Artă Veche Românească, secţie care expune cea mai amplă şi coerentă colecţie de artă medievală românească, prezentând obiecte reprezentative pentru perioada cuprinsă între secolul al XIV-lea şi secolul al XVIII-lea.

Piesele urmează a fi extrase din spaţii special amenajate şi aşezate în biserica de beton neterminată încă, reconstruită pe vechile fundaţii ale bisericii mănăstirii ctitorite de Şerban Cantacuzino. Deci în condiţii de conservare incerte.

Semnaţi petiţia

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a deschis o serie de acţiuni în instanţă prin care cere  anularea HG 194, considerată drept una abuzivă, desemnarea unui expert care să evalueze gradul de risc ce poate interveni prin transferarea unor bunuri culturale dintre cele vizate. 

RNMR a iniţiat o petiţie online (http://www.petitieonline.ro/petitie/salvati_iconostasul_de_la_cotroceni-p47413046.html).

„Ne poziţionăm în tabăra celor ce sunt împotriva predării în custodia Administraţei Prezidenţiale a acestei colecţii importante, cu valoare de patrimoniu, deoarece vom asista cu certitudine la distrugerea definitivă şi iremediabilă a unor piese, care datorită fragilităţii lor nu ar putea suporta un transfer, fie el realizat cu cele mai sigure şi mai performante tehnici de transport şi de securitate. Mă refer aici în primul rând la singurul iconostas cantacuzin rămas nouă din această perioadă, o piesă de o rară frumuseţe şi valoare culturală, dar care a devenit un pacient atât de bătrân şi de bolnav încât orice "intervenţie chirurgicală" necumpătată i-ar fi fatală”.

„Guvernul a luat o decizie foarte greşită. Decizia este cu atât mai blamabilă cu cât s-a luat fără a se ţine cont de concluziile comisiilor de specialişti şi, mai ales, fără avizul Comisiei Muzeelor şi Colecţiilor, aşa cum legea patrimoniului o cere. Din punct de vedere cultural şi spiritual, românii ar pierde enorm. Putem pierde o minunăţie de colecţie de artă medievală românească în care Muzeul Naţional de Artă a investit enorm”, precizează Dragoş Eduard Neamu.

Citit 1112 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.