La USR, premii şi plicuri / Sărbătoare pentru un 2013 bogat în scris

La USR, premii şi plicuri / Sărbătoare pentru un 2013 bogat în scris
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De Sărbători, filiala S-E a Uniunii Scriitorilor din România (USR), comunitatea scriitoricească gălăţeană, a tras linie asupra activităţii de aici: mulţi dintre oamenii condeiului au fost nominalizaţi la premiile anuale ale filialei şi ale Revistei "Antares". Membri, dar şi nemembri ai USR au fost astfel recompensaţi cu diplome. Sâmbătă, 21 decembrie, în primitoarea sală de pe strada Labirint nr. 1, preşedintele filialei Galaţi-Brăila, poetul Corneliu Antoniu, a putut anunţa bucuros că, în acest an, datorită generozităţii sponsorilor, diplomele au fost însoţite şi de mici fonduri, căci şi Cultura, deşi nepreţuită, are costurile sale. Am avut parte şi de lectura autorilor premiaţi, contrazicându-l parcă pe cunoscutul scriitor SF american Robert Sheckley, citat de unul dintre premianţi, Adrian Buzdugan, care anticipa un viitor în care doar scriitorii bogaţi vor fi citiţi, pentru că… îşi vor plăti cititorii. Brăileanul prin adopţie ne-a şi amărât, povestind cum cărţile aduse de profesori la un liceu nu au dispărut, cum se anticipa, deşi erau scriitori de la Sadoveanu la Soljeniţîn...

Premiile anului

Pentru prima dată, pe lângă recompensarea celor mai bune cărţi apărute în anul anterior (dintre mai multe nominalizări) s-a acordat un premiu special pentru un singur poem, publicat în revista ”Antares”, poetului Marin Moscu. Premiul pentru Poezie al revistei a fost câştigat de poeta brăileancă Diana Corcan. Premiul pentru Proză i-a revenit lui Adrian Buzdugan. Premiul pentru Eseu a fost primit de publicistul Zanfir Ilie, cel de Critică literară i-a revenit criticului Viorel Ştefănescu, pentru „un eseu extrem de critic” la adresa celui mai notoriu critic occidental. Premiul pentru Debut i-a fost acordat studentului Paul Berenştain, membru al Cenaclului „Noduri şi Semne”. Filiala i-a acordat premiul pentru Roman prozatorului Ion Avram, preşedinte al Cenaclului „Noduri şi Semne”, secretarul filialei USR, care a recitat însă… o poezie a sa. Premiu pentru volum de poezie a primit, în ciuda proastei păreri despre sine, poetul Paul Spirescu, din Adjud. Premiul Opera Omnia, pentru întreaga activitate literară, i-a fost acordat prozatorului Constantin Vremuleţ.

Juriul a fost format din scriitorii Iulian Grigoriu, Constantin Gherghinoiu şi brăileanul Vasile Datcu. Ceremonia s-a încheiat cu un recital de poezie la care au contribuit: Andrei Velea, A. G. Secară (care a citit… din poetul strămutat brăilean Dan Bistricean), Iulian Grigoriu, Marius Grama, Ioan Toderiţă şi Violeta Ionescu.

Citit 978 ori Ultima modificare Luni, 30 Decembrie 2013 15:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.