La 71 de ani, pictorul Gheoghe Suciu scrie al treilea volum de versuri

La 71 de ani, pictorul Gheoghe Suciu scrie al treilea volum de versuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 18 aprilie, pictorul Gheorghe Suciu împlineşte 71 de ani şi, ca în fiecare primăvară, şi-a făcut deja un plan prin care să marcheze această vârstă. Va scrie un volum de versuri izvorât din dorul după satul şi copilăria sa petrecută la Sânnicolaul Mare din judeţul Timiş. Volumul se va numi „Cantonul cu duzi”, locul pe care pictorul e conştient că-l va putea revedea doar printr-o minune, el fiind bolnav şi dependent de un scaun cu rotile. „În 2005, am făcut călătoria de adio la Sânnicolaul Mare. Acum voi putea ajunge acolo doar cu gândul şi cu versul”, spune artistul.
Gheorghe Suciu a urmat două facultăţi - Artele Plastice la Timişoara şi Filologia la Iaşi. S-a stabilit la Galaţi în 1967, fiind profesor la mai multe şcoli până în anul 2000, când s-a pensionat. Deşi pictează de aproape 50 de ani, a fost conştient tot timpul că starea de sănătate nu-i va permite să trăiască numai din artă. Pe când avea 18 ani, în urma unei epidemii de poliomielită, a contractat boala. Aceasta nu l-a împiedicat să lupte cu destinul, în ciuda problemelor de sănătate ce l-au determinat, în ultimii ani, să iasă din ce în ce mai rar din casă. A deschis 17 expoziţii personale şi a publicat deja două cărţi de poezii – „Surâs amar” şi „Jurnalul unui berbec însingurat”.  
Cum în curând va sărbători şi ziua numelui, pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, îi dorim multă sănătate, ca să se poată bucura în continuare de tot ceea ce-i este drag şi putere de muncă pentru a-şi duce la îndeplinire planurile. În acelaşi timp, îi urăm să creadă că minunile se mai pot întâmpla şi că-şi va putea lansa cel de-al treilea volum chiar în locurile care i-au inspirat versurile.

Citit 719 ori Ultima modificare Vineri, 18 Aprilie 2014 13:21

4 comentarii

 • postat de dana
  Duminică, 20 Aprilie 2014 11:59
  95.254.197.***
  @Valentina !Da, ai dreptate , un om deosebit !! si eu eram la scoala 22 in acei ani !!!
  D.lui profesor ii doresc multa multa sanatate !!!!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de suparatu`
  Vineri, 18 Aprilie 2014 20:35
  5.13.182.***
  Multa, multa sanatate domnului Suciu, mi-a fost profesor de desen la scoala 29. Atunci desi eram copil, l-am perceput ca fiind un om deosebit, plin de blandete si energie pozitiva. Sa-i dea Dumnezeu viata lunga si numai bine !
  0
  3
  Raportează
 • postat de Valentina
  Vineri, 18 Aprilie 2014 16:52
  84.194.146.***
  Azi -noapte , la culcare, gandul mi-a zburat, nu stiu de ce, departe, departe...........pana la dl profesor SUCIU.chiar nu mai stiam nimic de dansul.Ultima oara il vazusem la o vernisajul unei expozitii a dansului.A fost profesorul meu de desen in anii 1975-1978,la scoala generala 22. Am primit de la dansul,in cateva ocazii, in cuvinte scurte si bine subliniate, niste lectii de viata , pe care atunci ca si tanara fata nu le-am priceput.Dar,mai tarziu, de multe ori, mi-au revenit, in minte vorbele acelea.Erau lucruri de un atat de adanc bun-simt si de o asa de mare grija pt noi si pt viitorul nostru,lucruri pe care poate nici parintii nu ni le-au spus ! Dar; azi dimineata ;cand am vazut articolul din Viata libera,chiar am ramas surprinsa si ma intreb ce vrea sa insemne aceasta.Singurul lucru pe care il pot face , de aici , de departe de oras, de tara, este sa ii urez domnului profesor multa sanatate,clipe senine, bucurii si poate ca mesajul meu il va bucura si asa voi reusi sa ii multumesc si eu pt ceea ce a insemnat ,pt unii dintre noi, intalnirea; in aceasta viata .cu OMUL SUCIU GHEORGHE ! HRISTOS A INVIAT !
  0
  7
  Raportează
 • postat de cineva
  Vineri, 18 Aprilie 2014 15:15
  5.13.229.***
  La multi ani, Maestre!
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.