Sărbătoarea Bujorului, ajunsă la ediţia 31, regal folcloric şi târg tradiţional

Sărbătoarea Bujorului, ajunsă la ediţia 31, regal folcloric şi târg tradiţional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şi anul acesta, cea de-a 31-a ediţie a Sărbătorii Bujorului întâmpină gălăţenii cu nenumărate surprize folclorice. Tradiţionala serbare câmpenească, organizată de Primăria oraşului Tîrgu Bujor, se va desfăşura duminică, începând cu ora 11,00, în Pădurea Roşcani.

Laura Lavric, invitat special

Conform spuselor primarului oraşului Tîrgu Bujor, Laurenţiu Viorel Gîdei, evenimentul va fi unul de excepţie, realizat cu bani puţini. „Anul acesta avem meşteri populari din Galaţi, ansambluri folclorice din Tîrgu Bujor, Cavadineşti, Bereşti, Tecuci, Băneasa, Tuluceşti, Frumuşiţa, Măstăcani. Mai vin şi ansamblurile Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi – Doina Covurluiului şi Doiniţa Covurluiului. De asemenea, vom avea ca invitat special pe Laura Lavric”, a explicat edilul oraşului din nordul judeţului, care a promis că la anul va fi organizat un eveniment de o şi mai mare amploare.

La ora 11,00 va avea loc deschiderea oficială a „Sărbătorii Bujorului”, iar apoi va urma regalul folcloric aşteptat şi apreciat de sute de gălăţeni. Astfel, frumoasa rezervaţie naturală, Pădurea Roşcani, va fi martora unor demonstraţii ale deosebitelor tradiţii româneşti aduse în atenţia publicului de oameni pasionaţi – dansuri, cântece, costume populare şi veselie cât cuprinde. Nu vor lipsi nici meşterii tradiţionali care vor aduce duminică o parte din bucatele româneşti – produse lactate, produse apicole, viticole, preparate gastronomice, dar şi obiecte sculptate sau împletite, costume şi ţesături tradiţionale.

Bujorul, născut din sângele vitejilor

Conform legendei locale, bujorii s-au născut din sângele moldovenilor biruiţi în lupta de la Roşcani, în anul 1574, atunci când oastea lui Ioan Vodă cel Viteaz a fost învinsă de turci din cauza lipsei apei. Astfel, pornind de la această poveste, se sărbătoreşte an de an, în luna mai, înfloritul bujorului.

Organizatorii pun la dispoziţia un mijloc de transport, pentru cei ce vor să participe şi nu dispun de maşină – plecarea spre Pădurea Roşcani se va face de la sediul Primăriei Tîrgu Bujor, la ora 10,30.

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 1747 ori Ultima modificare Joi, 08 Mai 2014 22:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.