PREMIERĂ la Teatrul "Gulliver" cu un modern spectacol tradiţional/ Un "Vasilache" cu animaţie 3D

PREMIERĂ la Teatrul "Gulliver" cu un modern spectacol tradiţional/ Un "Vasilache" cu animaţie 3D
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Se fac pregătiri pentru Festivalul "Gulliver", care se va desfăşura între 11 şi 15 noiembrie


După decenii cu poveşti universale pe scena noastră destinată copiilor, spaţiul românesc este şi el exploatat: premiera spectacolului "Vasilche, Mărioara şi invitaţii”, care va avea loc duminică, de la ora 10,30, în sala Teatrului "Fani Tardini”, a fost anunţată ieri, într-o conferinţă de presă la care a participat întreaga distribuţie, de către actorul Eduard Şişu, coordonatorul de la "Gulliver" - Secţia de Păpuşi a Teatrului Dramatic.

După mai vechiul "Sânziana şi Pepelea" de Alecsandri, jucat acum câţiva ani şi la Paris, în franceză, şi recentul "Păcală", urmează un spectacol din foarte vechea tradiţie românească, modernizat, însă, la concurenţă cu animaţia de la televizor!

Prezentat deja la Paris

Regia îi aparţine lui Daniel Stanciu, "un prieten de-al casei”, spune Eduard Şişu. Scenografia e semnată de Daniela Drăgulescu, iar grafica digitală 3 D (ca şi la „O noapte furtunoasă”, de exemplu, va fi şi un film proiectat pe ecranul din spatele scenei - foarte haios, din secvenţele pe care le-am vizionat după conferinţă) de Nicu Stănescu. Vor juca Marian Sterian (în rolul poznaşului Vasilache), Adina Ariton (Mărioara), Gina Geru, Elena Marin, Eduard Şişu şi Vlad Ajder.

"Un spectacol cu care noi vom pleca în multe deplasări, fiind chemaţi la multe turnee, festivaluri în ţară şi nu numai”, a anunţat Şişu.

Spectacolul a fost probat, într-o avanpremieră care a avut succes de public la sfârşitul stagiunii trecute, în vară. O variantă scurtă, de vreo 20 minute, cea "de târg", adică aşa cum se juca pe la noi prin iarmaroace în timpurile vechi, a avut şi ea succes de public în aer liber, pe Faleză şi în Parcul Rizer. A fost jucată însă pentru prima dată în 2002, într-un singur spectacol însă, şi nu la noi, ci la Paris, de Ziua Naţională a României, în organizarea Ambasadei României de acolo, în aceeaşi regie.

 

 

Regizorul a ţinut să ducă până la capăt proiectul (mai ales că lucrarea sa de doctorat are ca subiect tocmai această scenetă populară), cu un spectacol mai lung, cu mai multe personaje şi cu tehnologie modernă de scenă.

La premiera de duminică, preţul biletelor va fi tot de 8 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi, ca la un spectacol obişnuit.

Povestea poveştii

Din prezentarea de la teatru am notat: "Vasilache şi Mărioara erau, odinioară, animate de trupele ce rătăceau prin ţară cu căruţa, fie în timpul vacanţelor de vară, fie pe la târguri şi bâlciuri. Vasilache este un personaj savuros, deoarece o face pe neştiutorul, ca să prostească pe oricine, se află într-o ceartă permanentă cu nevasta, nesocoteşte orice observaţie i se face şi trezeşte simpatia publicului prin inteligenţa şi priceperea lui."

Două festivaluri într-unul singur

S-a stabilit şi data de desfăşurare a Festivalului internaţional "Gulliver": între 11 şi 15 noiembrie, la Teatrul "Fani Tardini". De data aceasta, cu totul nou, vor exista două paliere de vârstă vizate: ca şi până acum, spectacole pentru copii, în concurs, dar şi o secţiune pentru publicul tânăr şi adult. Practic, două festivaluri într-unul singur! Pe lângă spectacole, vor fi ateliere de lucru cu păpuşi sau de construcţie a acestora, sub ochii micilor spectatori, plus alte surprize încă nedezvăluite de coordonatorul Eduard Şişu. Va fi inclusiv lansare de carte, la Librăria "Humanitas", de pe Domnească.

Lista teatrelor invitate din ţară şi străinătate nu este încă definitivată, va fi fixată probabil până la sfârşitul lunii, iar festivalul va ţine doar cinci zile. Bugetul alocat de Primărie pentru această manifestare este cam la nivelul anului trecut, la care se vor adăuga probabil şi câteva sponsorizări.

CITEŞTE ŞI: Participare GĂLĂŢEANĂ la festival INTERNAŢIONAL/ „Fani Tardini” a avut SUCCES la Avignon

Citit 1620 ori Ultima modificare Joi, 04 Septembrie 2014 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.