TINERII ŞI ORAŞUL/ Începutul unei NOI TRADIŢII: Spectator şi colindător la "Cununiţa satului"

TINERII ŞI ORAŞUL/ Începutul unei NOI TRADIŢII: Spectator şi colindător la "Cununiţa satului"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şapte dintre elevii de la CNCN sunt păstrători ai datinilor din străbuni


În acest an, darurile lui Moş Nicolae nu i-au bucurat doar pe copii, ci întreaga comunitate din Lieşti. Dimineaţa zilei de sărbătoare a însemnat pentru noi, cei şapte elevi de la Colegiul Naţional "Costache Negri" care facem parte din ansamblul folcloric de la Lieşti, primirea grupurilor participante la prima ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă "Cununiţa satului", organizat de asociaţia cu acelaşi nume, de Primărie (reprezentată de domnul primar, Boţ Iulian) şi de parohia „Cuvioasa Parascheva”, având ca parteneri atât revista "Infozone" de la Brăila, cât şi pe coregraful Mioara Dibu şi pe profesorul Ignat Gheorghe. Uniţi de crezul că „oazele” din satul românesc mai păstrează încă nealterate tradiţiile, toţi aceşti oameni au gândit festivalul ca o reîntoarcere la spiritualitate.

De altfel, aşa cum ne-a declarat coregraful Mioara Dibu, "acest festival îşi doreşte să promoveze datinile, obiceiurile, meşteşugurile şi credinţele comunei Lieşti, dansul şi cântecul popular, precum şi folclorul literar prin diverse modalităţi şi forme de manifestare”.

Parada costumelor populare

După tradiţionala primire cu pâine şi sare, oaspeţii festivalului au fost prezentaţi întregii comunităţi printr-o minunată demonstraţie de cântec şi artă populară. Din nepreţuita ladă de zestre a folclorului românesc au scos datini şi obiceiuri de Crăciun ansamblurile folclorice din Jitia şi Nereju - judeţul Vrancea, Agaş - judeţul Bacău, Piatra Neamţ - judeţul Neamţ, Gropeni - judeţul Brăila, Greci - judeţul Tulcea. Concurenţii au deschis festivalul cu o paradă a portului popular pe strada principală din comuna Lieşti, unde au răsunat clinchete de clopoţei, tobe, colinde şi urători. Urătorii şi colindătorii au antrenat întregul sat, venit să-i primească aşa cum numai el ştie.

Folclor autentic şi voie bună

Pentru că tradiţia a fost limba comună a tuturor celor prezenţi pe scenă şi în sală, fiecare ansamblu participant la festival a prezentat un obicei specific locului de unde îşi are obârşia, care să fie legat de tema evenimentului. Juriul, format din Anişoara Ştefanucă, şefa Secţiei de cercetare de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", Paul Buţa, referent la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", şi prof. Chitita Mariana, care este culegător de folclor şi custodele colecţiei etnografice private Soveja, a punctat, în primul rând, redarea culorii locale, autenticitatea portului şi a actului folcloric.

Au fost oferite premii următoarelor ansambluri folclorice: premiul I - „Chipăruşul”, din Nereju, judeţul Vrancea, premiul al II-lea - "Cununiţa Satului” din Lieşti şi "Muguraşii” din Agaş, judeţul Bacău, premiul al III-lea - "Florica” din Gropeni, judeţul Brăila. Au mai fost oferite menţiuni şi premii speciale pentru "Chindia” din Jitia, judeţul Vrancea, "Mlădiţe Dobrogene” din Greci, judeţul Tulcea, şi "Comorile Neamţului” din Piatra Neamţ.

La gala festivalului a fost invitat grupul de bătrâni colindători din Gropeni, judeţul Brăila, care a susţinut un program artistic de colinde autentice, iar manifestarea s-a încheiat cu spectacolul de dans şi cântec susţinut de "Cununiţa satului”, gazda evenimentului.

De la înălţimea scenei, am simţit, alături de ceilalţi CNCN-işti şi membri ai ansamblului - Mitu Maria, Bujor Mădălina, Cioriţă Ilona, Ştefan Laurenţiu, Mitu Alina, Susanu Daniel şi Adrian Dănăilă - mândria şi responsabilitatea de a fi oameni ai satului românesc.

Citit 1555 ori Ultima modificare Marți, 16 Decembrie 2014 00:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.