REMEMBER/ Repere culturale gălăţene din ultimul sfert de veac
Foto: Foto Bogdan Codrescu

REMEMBER/ Repere culturale gălăţene din ultimul sfert de veac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În organizarea unor instituţii culturale, au început să fie organizate, la Galaţi, anual, diverse festivaluri, printre care se înscriu:

* Festivalul Internaţional de Teatru (FESTINGAL). Iniţiat de către Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, prima ediţie a avut loc începând cu data de 27 septembrie 1994. Astăzi, poartă numele de Festivalul Naţional de Comedie.

* Festivalul „Gulliver”. Iniţiat de către Teatrul de Păpuşi cu acelaşi nume din Galaţi, a început să fie marcat odată cu organizarea primei ediţii, care a avut loc la data de 22 noiembrie 1955. În prezent se desfăşoară sub denumirea de Festivalul Internaţional de Animaţie "Gulliver".

* Festivalul Internaţional „Leonard”. Se desfăşoară din iniţiativa Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi. Prima ediţie a avut loc începând cu data de 5 mai 2004.

* Festivalul Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului”. Este organizat de către Centrul Cultural „Dunărea de Jos”. Prima ediţie a început la data de 15 august 2006.

* Festivalul Naţional „Axis Libri”. Prima ediţie a acestui festival, iniţiat de către Biblioteca „V. A. Urechia”, s-a derulat începând cu data de 27 iunie 2009.

*  *  *

În ultimii ani, Galaţiul a beneficiat şi de amplasarea a noi opere de artă în spaţiul public. Dintre acestea, amintim:

* Monumentul Eroilor Revoluţiei de la 22 decembrie 1989. Realizat de către arhitectul Aurel Pop, monumentul a fost inaugurat pe 7 iunie 1991, în fata Palatului Administrativ, sediul Prefecturii Galaţi.

* Grupul statuar „Lupoaica”. Este opera sculptorului gălăţean Gheorghe Terescenco şi a fost dezvelit, la data de 12 octombrie 1996, în parcul de lângă sediul Primăriei Galaţi.

* Bustul tenorului Nae Leonard. Este realizat de sculptorul Gheorghe Terescenco şi a fost dezvelit, în faţa clădirii Teatrului Muzical ce-i poartă numele, la data de 17 octombrie 2003.

* Bustul hatmanului ucrainean Ivan Stepanovici Mazepa. A fost dezvelit în parcul Libertăţii din Galaţi, la 5 mai 2004. Lucrarea este realizată de sculptorul bucureştean Gheorghe Tănase.

* Bustul lui Vintilă Dongoroz. A fost dezvelit, la 30 aprilie 2011, la intrarea în clădirea Universităţii „Dunărea de Jos” - aripa veche. Lucrarea îi aparţine artistului plastic gălăţean Tudor Ion.

*  *  *

Recent, pe 27 noiembrie 2014, s-a deschis, la Galaţi, o nouă instituţie muzeistică, Muzeul de Istorie, Cultură şi Spiritualitate Creştină.

Citit 818 ori Ultima modificare Luni, 22 Decembrie 2014 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.