La Rusalii, toate s-au umplut de Duh Sfânt

La Rusalii, toate s-au umplut de Duh Sfânt
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, în a cincizecea zi de la Învierea Domnului, creştinii ortodocşi s-au întâlnit în Sfintele Biserici,  s-au rugat şi au aşteptat momentul invocării şi pogorârii Duhului Sfânt - Cel care  a adus mângâierea în lume. Potrivit relatării evanghelice, la Cincizecime, Duhul Mângâietor S-a pogorât în formă de limbi de foc peste cei doisprezece ucenici ai Domnului, după promisiunea făcută lor de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Acest moment a pus sfinţitor început Bisericii Dreptmăritoare şi constituie data de naştere a Bisericii văzute a lui Hristos.

Ziua de Rusalii, care se sărbătoreşte întotdeauna la Cincizecime, este o sărbătoare de înaltă ţinută pentru creştinul ortodox. Momentul a constituit o manifestarea a spiritului românesc la Biserica „Pogorârii Sfântului Duh” din Galaţi, locaş sfânt situat în imediata vecinătate a Grădinii Botanice.

În acest an, la slujba de vecernie a slujit întru unitate creştină Arhiereul locului, Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, alături de părintele Costică Carp şi părintele Ştefan Toma. Aceeaşi rugăciune sfinţitoare şi dătătoare de viaţă a fost ieri şi la Catedrala Episcopală a Galaţilor, unde, potrivit tradiţiei, la Cincizecime, Sfânta Liturghie este însoţită de sfinţirea creştinilor, a întregii creaţii, dar şi de slujba plecării genunchilor. A fost ziua în când au fost sfinţite frunze de nuc care - la sfârşitul rugăciunii - au fost dăruite creştinilor care le-au dus acasă şi le-au aşezat la icoană.

În Ziua Pogorârii Sfântului Duh, tot despre „deofiinţimea” Celor Trei Persoane ale Prea Sfintei noastre Treimi - fundamentul vieţii spirituale - a predicat şi Prea Sfinţitul Casian Crăciun. Făcând referire la înalta teologie a părintelui profesor Dumitru Stăniloae, Arhiereul nostru a subliniat:

„Naşterea Bisericii Văzute a lui Hristos la Cincizecime este legată esenţial de pogorârea iniţială a Sfântului Duh, dar şi de pogorârea continuă a Duhului ca ipostas în fiinţele umane.  Noi nu vom putea şti Cine este Dumnezeu, dacă nu vom şti ce este Biserica.  Dacă mintea nu este în biserică, la rugăciune, nu vom putea şti Cine este Dumnezeu, Cel Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane - Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Sfânta Treime este fundamentul vieţii creştine în Biserica lui Hristos, sfânt locaş despre care ştim că  nu  este doar o zidire materială, ci este adunarea în comuniune  a creştinilor, este văzutul şi nevăzutul, toate împărtăşindu-se din lumină Duhului Sfânt…”

Sărbătoarea familiei creştine,  premieră în BOR

În contextul sărbătorii, Arhiereul nostru a vorbit şi despre Sărbătoarea „Părinţilor şi a copiilor” care a fost marcată - pentru prima dată în Biserica Ortodoxă Română - tot ieri. Cu această ocazie, a fost adus la cunoştinţa creştinilor mesajul Prea Fericitului Patriarh Daniel către familiile creştine care trebuie să  redescopere frumuseţea comuniunii şi unităţii creştine, astfel încât „iubirea treimică, unitatea şi raportul relaţional dintre persoanele Prea Sfintei Treimi să stea la baza întregii vieţi a familiei creştine”.

Citit 661 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.