Expoziţii suprapuse semnate Florian Doru Crihană, la Facultatea de Inginerie

Expoziţii suprapuse semnate Florian Doru Crihană, la Facultatea de Inginerie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

40 de poveşti desenate ale Galaţiului, în care Florian Doru Crihană nu e deloc ironic şi nici 100 la sută caricaturist, se află pe simeze la Facultatea de Inginerie din Galaţi, la parter, în holul corpului D. La etaj, o altă expoziţie, semnată tot de Florian Doru Crihană, absolvent navalist, le vorbeşte studenţilor de marile minuni ale lumii.

“Sunt două momente personale care se completează: sus nu am pus nimic despre Galaţi. La etaj vorbesc despre valori universale. Jos, aduc un omagiu oraşului în care m-am născut şi pe care îl iubesc”, spune caricaturistul. Vasul Libertatea, accidentele de tramvai de la Baia Comunală, Biserica Precista, Turnul TV, Restaurantul Pescaru, dar şi statuile lui Cuza, Kogălniceanu, Brătianu, Lascăr Catargiu, toate au un loc bine definit în lecţia de istorie în imagini, pe care Crihană o ţine cu dragoste şi cu umor.

“Era normal ca Galaţiul să aibă o expoziţie. Oraşe mari din Europa au una: Veneţia, Potsdam,  Bruges, Legnica, Berna, Bologna (ultima încă neterminată). De regulă, un astfel de demers îmi ia cam un an. Mă retrag în bibliotecă şi studiez tot ce ţine de istoric şi arhive. Descopăr poveşti  şi detalii pe care, de multe ori, localnicii nu le sesizează sau pe care nu le mai ştiu. Trec ca o săgeată prin ani de istorie şi rezultatul îl vedeţi şi aici”, spune artistul, care are în paralel o expoziţie de caricaturi la Potsdam, ce a fost apreciată de critici ca fiind epocală.

Cine nu are un elogiator, să-şi cumpere!

Crihană e mai cunoscut în cele cinci oraşe pe care le-a iubit în lucrările sale, decât la Galaţi, dar nu e de mirare: nimeni nu e profet în ţara lui. Criticii străini i-au apreciat atât de mult caricaturile istorice, încât au scris într-o cronică: ”Ar fi minunat ca orice oraş european să aibă un elogiator de talia lui Florian Doru Crihană”. Acasă, artistul e fericit că - în sfârşit - se poate întreţine din muncă şi că expoziţiile sale au ajuns şi la gălăţeni, graţie unor oameni de bine. Ultima, intitulată “Galaţiul - aventura unui secol”, e realizată cu sprijinul Fundaţiei Culturale “Nicolae Mantu” şi va sta în holul Facultăţii de Inginerie, după ce a trecut pe la Biblioteca Franceză şi Brăila, până pe 10 iunie.

Istorie pusă pe tavă

Cei care vor avea curiozitatea să vină vis a vis de Catedrală, în holul corpului D, vor afla sau îşi vor aminti de clădirea Bursei de valori, care a fost inundată, de submarinele construite la Şantierul Naval, de operaţiunea de scoatere a epavei navei Transilvania din Dunăre, dar şi de mutarea statuii lui Kogălniceanu din Parcul Eminescu.

“Din expoziţia mea tinerii trebuie să înţeleagă că vorbim de un oraş cu multe legende, cu păţanii vesele şi triste, cu istorii care nu se mai ştiu. E un univers unic, un oraş cu dealuri şi multe ape care, este în ceea ce are el natural chiar foarte frumos”, explică Crihană. Artistul spune că - dacă va avea finanţare, intenţionează să continue seria istorisirilor despre Galaţi, mai ales că mai sunt multe de spus. Noi îl aşteptăm cu alte 40 de lucrări care să ne facă să ne iubim trecutul, să ne respectăm prezentul şi să ne proiectăm mai bine viitorul.

Foto Simona Andrei

Citit 1545 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2015 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.