Marketing “inspirat” - MINCIUNI care au MARCAT ISTORIA

Marketing “inspirat” - MINCIUNI care au MARCAT ISTORIA
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Există minciuni care au făcut istorie, care au ridicat personalităţi şi oameni de geniu. Historia.ro prezintă câteva dintre cele mai cunoscute astfel de minciuni, care au făcut parte din istoria personală a unor mari personaje.

Călătoriile lui Marco Polo

Călătoriile lui Marco Polo au înflăcărat imaginaţia multora care îşi doreau să străbată lumea. Numele său, al lui Columb, al căpitanului Cook sau al lui Magellan sunt rostite cu multă admiraţie. Povestea lui Marco Polo şi a călătoriei sale pe Drumul Mătăsii s-a desfăşurat într-un secol cu totul diferit de lumea în care trăim azi. La mijlocul secolului al XIII-lea, acesta a plecat într-o călătorie de peste 24.000 de kilometri.

În cartea “Il Milione” se povesteşte despre aventurile prin Tibet, Mongolia şi China. Totuşi, există un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte această carte. Autoarea Frances Wood vorbeşte în lucrarea sa "Did Marco Polo Go to China?" despre toate neclarităţile din textul original şi conchide că Marco a călătorit până în bazinul Mării Negre, de unde a aflat de la altcineva despre Mongolia şi China. Faptul că în “Il Milione” I se atribuie lui totul a fost o metodă de a înfrumuseţa cartea, pentru a o putea vinde mai bine.

Prima lucrare a lui Michelangelo

Despre Michelangelo Buonarroti se poate afirma pe bună dreptate că a fost un artist desăvârşit al Renaşterii. Totuşi cariera sa a început cu o minciună. Tânăr fiind, la 21 de ani, a realizat împreună cu un amic o sculptură care reprezenta un înger şezând pe un soclu. Michelangelo o face să pară foarte veche numai pentru a o vinde pe o suma frumoasă unui cardinal, mare iubitor de antichităţi.

Planul a funcţionat până când cardinalul Raffaele Riario a aflat că a fost păcălit. El cere să i se restituie numai suma cuvenită prietenului viitorului artist. Sculptura era atât de bine realizată încât a considerat că Michelangelo îşi merita banii.

Primul computer

În anul 1769, jocul de şah era la modă în mai toate clasele sociale. Atunci ar fi apărut primul computer capabil să bată orice fiinţa umană. Acest robot construit din lemn avea chipul unui turc şi "aşa-zisul" computer făcea pe atunci înconjurul lumii pentru a demonstra că nu este nimeni mai bun în jocul de strategie. Robotul computer fusese realizat de către Wolfgang von Kempelen şi se zice că a reuşit să-i învingă pe Benjamin Franklin şi chiar pe Napoleon Bonaparte. Totuşi acest aparat era format dintr-o masă specială pe care era aşezată tabla de joc. Înăuntru, un jucător de şah genial mânuia o serie de mecanisme care controlau mâinile din lemn, realizând astfel mutările.

Prioratul din Sion

Filmul şi cărţile "Codul lui da Vinci" sau "Simbolul pierdut", ambele scrise de către Dan Brown, au înflăcărat multe minţi, mai ales prin prisma faptului că sunt amintite organizaţii secrete existente de multă vreme, cum ar fi Prioratul din Sion. Se spune că din acestă grupare făcuseră parte Isaac Newton, da Vinci şi alte personalităţi. În 1986, când a apărut cartea "The Holy Blood and the Holy Grail", s-a spus că această organizaţie secretă avea menirea de a-i proteja pe descendenţii lui Iisus menţionaţi în Evangheliile Apocrife.

După ce această carte a prezentat organizaţia drept una reală, un anume Pierre Plantard a făcut o declaraţie şoc: totul era doar o minciună inventată în 1956.

Zânele din Cottingley

Două fete din Cottingley, Marea Britanie, au facut publice în 1917 câteva poze în care apăreau nişte spiriduşi parcă desprinşi dintr-o poveste. Mulţi au crezut ca pozele sunt reale după ce le-au supus mai multor teste. Printre cei care le-au testat a fost şi Sir Conan Doyle, creatorul celebrului detectiv Sherlock Holmes. Fanii paranormalului din Anglia erau în extaz, dar în 1981, după ani şi ani de minciuni, cele două femei au recunoscut că spiriduşii erau decupaţi dintr-o carte cu poveşti şi fotografiaţi cu un aparat banal peste pozele iniţiale.

Citit 1645 ori Ultima modificare Marți, 02 Iunie 2015 14:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.