Glorie prin luptă - Cei mai puternici războinici din istorie

Glorie prin luptă - Cei mai puternici războinici din istorie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Marii războinici au avut destine ieşite din comun, aceştia dedicându-şi viaţa aproape în întregime conflictelor armate unde au jucat un rol vital.

Leonidas I

Leonidas I este cunoscut în special pentru lupta de la Termopile. De mic a fost învăţat arta războiului şi mânuirea armelor. Leonidas I a devenit conducătorul Spartei în anul 490 î.e.n., perioadă în care armatele persane, conduse de regele Darius, încercau să cucerească Grecia. Cu toate că nu va apuca să lupte împotriva lui Darius, îl va întâlni pe fiul acestuia, Xerxes. În anul 481 î.e.n., Leonidas a plecat cu o armată de 7.000 de oameni, printre care şi cei 300 de spartani, militari de meserie, spre trecătoarea Termopile, unde a reuşit să oprească armata mult mai numeroasă a lui Xerxes. Spartanii au luptat până la ultimul om, fiind toţi ucişi. După moarte, persanii i-au tăiat capul lui Leonidas şi l-au crucificat.

Spartacus

Născut în Tracia în preajma anilor 115-110 î.e.n., Spartacus este cunoscut drept gladiatorul care a condus cea mai importantă răscoală a sclavilor împotriva Romei. În anul 73 î.e.n., el şi încă 70 de oameni au scăpat de la şcoala de gladiatori de lângă Capua şi au început să adune o adevărată armată formată din sclavi. În total, a reuşit să strângă aproximativ 90.000 de oameni, punând mari probleme romanilor timp de aproape doi ani. În 71 î.e.n., Spartacus a fost ucis, iar aproape toţi cei care l-au urmat au fost crucificaţi.

Carol Martel

Carol Martel (688-741) a ajuns în poziţia de conducător al armatei francilor împotriva invaziei musulmane pe baza faptului că era majordomul palatului regal, pe vremea aceea o importantă funcţie administrativă, politică şi militară. Carol Martel a pierdut o singură bătălie de-a lungul carierei sale militare, bătălia de la Cologne. Cea mai importantă victorie a lui Carol Martel a fost cea de la Tours, 10 octombrie 732, moment în care două armate france unite au învins armatele arabe ale califatului Omeiazilor. Carol Martel era bunicul lui Carol cel Mare sau Charlemagne, ceea ce îl propulsează în rolul de fondator al dinastiei carolingiene.

Tomoe Gozen

Tomoe Gozen (1157-1247) a fost unică în istorie. A fost prima şi singura femeie-războinic samurai. Aceasta era atât un bun arcaş, dar excela şi în mânuirea săbiei. Tomoe Gozen a fost concubina oficială a generalului Minamoto no Yoshitaka, cel care în urma bătăliei de la Awazu, din anul 1184, îi va ordona japonezei să părăsească câmpul de bătălie deoarece generalul considera că e o ruşine să-şi facă seppuku alături de o femeie. Tomoe Gozen s-a retras în ultimii ani din viaţă la templul Echizen, unde a murit de bătrâneţe.

Subotai Bahadur

Subotai Bahadur (1176-1248) a fost unul dintre principalii generali ai lui Ginghis Han. Înainte de a ajunge în această poziţie, Subotai a învăţat de mic să lupte şi s-a afirmat ca luptător prin tehnica sa. Ulterior, generalul va fi cel care se va preocupa mai întâi de pregătirea războinicilor lui Ginghis Han, apoi de partea de strategie.  

Miyamoto Musashi

Miyamoto Musashi (1584-1645) e considerat cel mai mare luptător de sabie din timpul său şi unul dintre teoreticienii luptei cu sabia, fiind cunoscut şi drept unul dintre cei mai renumiţi samurai din istoria Japoniei. În tinereţea sa, Miyamoto a câstigat toate cele 60 de dueluri pe care le-a avut. De asemenea, Musashi este cunoscut şi pentru inventarea stilului de luptă cu două sabii. Samuraiul a murit la vârsta de 62 de ani.

Amelia Earhart şi Fred Noonan

Dorind să devină prima femeie care călătoreşte în jurul lumii, Amelia Earhart a plecat la drum alături de navigatorul ei, Fred Noonan, la bordul unui avion cu două motoare. Când mai aveau 11.200 de kilometri până să-şi termine călătoria, Earhart şi Noonan au avut o serie de probleme, deasupra Oceanului Pacific. „Mergem spre sud şi nord!“, a fost ultimul mesaj neclar, transmis prin radio de Earhart. Aeroplanul a dispărut pentru totdeauna.

În ciuda operaţiunilor de căutare lansate de preşedintele Franklin D. Roosevelt, nicio urmă a avionului nu a fost descoperită, iar cei doi aviatori au fost consideraţi dispăruţi în mare.

Totuşi, potrivit membrilor asociaţiei TIGHAR, cei doi aviatori ar fi putut să aterizeze pe minusculul atol Nikumaroro, nelocuit, aflat la o distanţă de 480 kilometri de insula Howland, şi ar fi supravieţuit acolo pentru o vreme, în timp ce avionul lor se scufunda în mare. Câteva obiecte americane datând din anii 1930 au fost descoperite pe această insulă, ca şi urmele unui cort.

Amelia Earhart s-a născut pe 24 iulie 1897, în Atchison, Kansas. Ea a devenit o celebritate de talie mondială la începutul anilor 1930, când a stabilit mai multe recorduri în domeniul aviaţiei, cu ajutorul unui model de avion Lockheed Vega vopsit în roşu, pe care îl numea "micul ei autobuz roşu". În 1932, ea a fost prima femeie care a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic şi prima femeie care a traversat Statele Unite ale Americii în timpul unui zbor fără oprire.

Surse: adevarul.ro şi descopera.ro

Citit 4554 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iulie 2015 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.