Tamara Buciuceanu, cavaler, ofiţer şi cetăţean... al „Vieţii libere”

Tamara Buciuceanu, cavaler, ofiţer şi cetăţean... al „Vieţii libere”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Luna viitoare, pe 10 august, Doamna Tamara Buciuceanu - Botez împlineşte doar 86 ani. Are „executaţi” 63 de ani de scenă şi de ecran, face parte din generaţia de aur a actorilor noştri şi nu este român care să nu o ştie! Recent, iubita doamnă a Teatrului românesc a primit Premiul „Aristizza Romanescu” al Academiei Române pe anul trecut. Notă: craioveancă descoperită de gălăţeanca prin adopţie Fani Tardini cântând într-un şantan din Galaţi, marea actriţă Aristizza Romanescu a jucat în trupa Tardini-Vlădicescu şi a învăţat de la buna trupă în oraşul nostru, oraş în care şi Tamara Buciuceanu a protestat acum câţiva ani, alături de actorii gălăţeni, pentru apărarea drepturilor acestei minunate bresle!

"Sunt mândră că sunt româncă, îmi iubesc ţara şi neamul şi mulţumesc lui Dumnezeu că mai trăiesc", a spus, cu patriotism, la premierea Academiei, actriţa care spune că a învăţat că "demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump".

Ceremonia a fost prezidată de preşedintele Academiei, dr. ing. Ionel Haiduc. Tamara Buciuceanu s-a retras de pe scenă şi din capitală pe „scena” unei căsuţe din Buşteni, de unde continuă să sfătuiască însă, telefonic, şi să-i îndrepte pe foştii săi elevi de la Actorie. Nu pe cei… din film, actriţa rămânând extrem populară cu rolul din 1986, în filmul de dragoste „Liceenii”, rolul profesoarei de mate „Isoscel”, una doar aparent severă. Doar unul dintre cele peste 25 de filme în care a jucat! Dar prezentă decenii şi în multe scheciuri pentru emisiuni tv, inclusiv cele de Revelion.

Marea actriţă de teatru şi film primea şi în 2012 Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, în cadrul Galei Gopo, în 2014, preşedintele Băsescu îi conferea Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, an în care, la Castelul Peleş, Casa Regală a României o decora cu înaltul Ordin Coroana României în grad de Ofiţer.

Amintim şi că, în 2005, la Festivalul de Comedie al Teatrului „Fani Tardini” de la Galaţi, Tamara Buciuceanu a primit Diploma de Cetăţean de Onoare al ziarului „Viaţa liberă”. La Galaţi, doamna având chiar un verişor…

Un actor comic nu râde neam!

Născută la Tighina, actriţa a jucat până în 1951 la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, apoi s-a transferat la Bucureşti, unde a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, clasa profesorului Nicolae Băltăţeanu, cel aplaudat aproape patru decenii la „Naţional”, asistent al clasei fiind cunoscuta regizoare Sorana Coroamă-Stanca.

„Doamna comediei româneşti” a avut roluri remarcabile, fiind chiar un alt… Miluţă Gheorghiu, de neuitat, în rolul Chiriţei din vodevilul lui Acecsandri. Şi, în timp ce actorul ieşean miza şi pe comicul travestiului, actriţa se bizuia doar pe farmec! N-o s-o uităm, formidabilă, în rolul lui „madam Delcă”, Vica Delcă, din spectacolul „Dimineaţă pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, montat în 1984, cu mult curaj, de Teatrul Bulandra - rol principal. Sau în rolul arţăgos-dictatoarei moşieriţe Aneta Duduleanu, în filmul „Cuibul de viespi”, din 1987, după piesa „Gaiţele” a lui Kiriţescu.

“Eu nu dau interviuri. De 26 de ani nu vorbesc despre mine. Vă las pe voi să scrieţi câteva cuvinte şi atât. Este bine să lăsăm locul celor tineri. Eu mi-am făcut datoria, acum sunt liniştită, bine şi împăcată cu mine”, declara scurt actriţa, la retragere, celor de la „Libertatea”.

Citit 1669 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iulie 2015 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.