Zoia Alecu - Maria Tănase a zilelor noastre

Zoia Alecu - Maria Tănase a zilelor noastre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şi dacă ar cânta pe un vârf de munte, vocea ei tot ar ajunge, ţi-ar bate cu putere la poarta sufletului. Şi dacă nu te înduri să deschizi, să te laşi năpădit de atâtea emoţii puternice, tot te-ar face s-o urmezi pe „cărările ei de maci”. Ce să mai spunem noi, cei care am fost vineri seara prezenţi în Club M şi care am fost inundaţi până la oase de vocea şi cântecele Zoiei Alecu?

Cu toată furtuna pe care a stârnit-o în public, a fost tot timpul caldă, prietenoasă, aproape. Melodiile de pe cel mai recent album al său „Cărări de maci” (lansat în februarie 2009) parcă ar fi fost desprinse din viaţa fiecăruia dintre noi, pentru că vorbesc fie cu umor, fie cu sensibilitate despre prietenii noştri („Le chanson de Ritza”) despre vecinii care ascultă muzică la maxim („Pe ce lume sunt”), despre ciudăţeniile pe care le întâlnim la tot pasul („Paradoxuri”) şi despre iubirile actuale sau trecute („Iar  e lună plină” şi „Cărări de maci”).

De pe primul album de autor, lansat în 2007, când Zoia Alecu avea deja 34 de ani de carieră muzicală, a interpretat mai multe melodii la cererea publicului, toate impresionând prin simplitate, dar şi prin forţa trăirilor: „Nimic”, „Trei galoşi”, „Încă un tren”, „Alo, Cristina”, „A fost odată” şi  „Vino aici” - melodie care dă şi titlul albumului.

Cele mai impresionante momente au fost însă cele în care a interpretat cântece de Maria Tănase - „Măi, Gheorghiţă, un’ te duci” şi „Frică mi-e”. Aşa ne-am convins că vocile de aur nu se pierd niciodată, chiar dacă apar rar.

De la Maria Tănase, parcă nimeni nu a avut chemarea să mai spună de „of şi dor” cu atâta convingere cum o face în prezent Zoia Alecu. Aici îşi spune cuvântul şi experienţa dobândită de artistă în cei zece ani de peregrinări prin Europa, alături de membrii formaţiei „Sfinx”.

În deschiderea concertului a cântat gălăţeanul Florin Chiriac, care ne-a purtat într-o călătorie muzicală întâi pe meleagurile noastre (Andrieş, Alifantis, Pasărea Colibri, Phoenix, Valeriu Sterian) şi apoi pe tărâmuri mai îndepărtate, dar deloc străine (Eric Clapton, Pink Floyd).

A fost o seară minunată, oferită de membrii Mesei Rotunde 12 Galaţi, care prin acest concert şi-au dorit să strângă fonduri în scop umanitar, aşa cum au mai făcut şi anul trecut. Dacă în 2008, banii adunaţi prin aceste spectacole de caritate au fost direcţionaţi către Căminul de Bătrâni de  pe Războieni, acum ei au mers în contul Andrei Gălăţanu, o fetiţă specială în vârstă de 10 ani, care şi-a pierdut auzul de mică.

Andra are nevoie de o sumă importantă de bani pentru a achita reparaţia aparatului auditiv pe care firma i-a făcut-o. Cei care doresc să o ajute pot depune orice sumă în contul deschis la Raiffeisen Bank, sucursala Galaţi - R008RZBR0000060010886462.

Citit 871 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.