O „ţeapă” de spectacol, cu Claudiu Bleonţ şi Delia Seceleanu

O „ţeapă” de spectacol, cu Claudiu Bleonţ şi Delia Seceleanu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Teatrul de Comedie Bucureşti, care apare pe unele afişe ale unui spectacol programat astăzi, 24 iunie, la Galaţi, neagă vreo legătură cu această piesă * Două afişe: unul cu varianta corectă, dar incompletă, celălalt cu multe „ţepe” * Cine este „Horaţiu”? * Spectacolul conţine limbaj licenţios, iar pe afiş nu există nicio avertizare *

Lovitură de teatru cu o „şuşă” de spectacol. Mai multe afişe împânzite prin tot Galaţiul îi invită, în miercuri seară, de la ora 19.00, pe iubitorii de teatru la spectacolul „Singuri în noapte”, cu Claudiu Bleonţ şi Delia Seceleanu în rolurile principale.

Doar că în oraş am descoperit două tipuri de afişe. Unul este destul de evaziv, iar al doilea oferă câteva detalii. Astfel, cel „complet” oferă următoarele informaţii: Teatrul de Comedie Bucureşti prezintă în premieră absolută comedia „Singuri în noapte”, de Cornel Brănescu, cu Claudiu Bleonţ şi Delia Seceleanu. Din partea de jos a afişului mai aflăm că regia este semnată de Marcel Ţop, iar scenografia îi aparţine Ancăi Cernea. De asemenea, mai apare şi numele directorului general George Mihăiţă.

Celălalt afiş e aproape la fel construit, doar că nu are toate detaliile şi chiar oferă informaţii contradictorii. Astfel, nu mai apare numele Teatrului de Comedie Bucureşti, piesa nu mai e scrisă de Cornel Brănescu, ci e „după un scenariu de Claud&Del”, adică un joc de cuvinte între prenumele Claudiu (Bleonţ) şi Delia (Seceleanu), regia îi aparţine lui Claudiu Bleonţ, iar scenografia unui anume Horaţiu, nu se spune care. Şi, de asemenea, nu mai apare nici „girul” directorului general de la Teatrul de Comedie, George Mihăiţă.

Mai interesant este că afişele sunt împărţite strategic în oraş. Astfel, pe o rază de câteva sute de metri în jurul Teatrului Dramatic, acolo unde este programată reprezentaţia, apare doar afişul „evaziv”. În rest, în multe puncte din oraş apare afişul „complet”.

Afişul „evaziv” mai apare şi în câteva locuri în care e imposibil să te opreşti să citeşti, de exemplu pe un stâlp de pe spaţiul verde dintre cele două sensuri de mers de pe strada Brăilei, acolo unde pietonii nu au acces, afişul putând fi „citit” doar din viteza maşinii cu care te deplasezi. Tot în Ţiglina, acelaşi afiş e postat pe partea dinspre stradă a unui avizier, probabil tot pentru ca oamenii să nu îl desluşească pe îndelete.

„Nu sunt afişele noastre”

Cum în cele mai multe locuri din oraş apare pe afiş Teatrul de Comedie Bucureşti, am încercat să obţinem mai multe detalii de pe pagina oficială a instituţiei. Nu mică ne-a fost mirarea să vedem că Teatrul de Comedie nu are nici un spectacol cu titlul „Singuri în noapte”. Aşa că am încercat să luăm legătura telefonic cu un oficial al teatrului.

„Nu sunt afişele noastre, teatrul nostru nu are un astfel de spectacol. Am aflat şi noi că cineva se foloseşte de numele nostru, vom vedea ce vom face. Nu Teatrul de Comedie prezintă acest spectacol”, ne-a declarat Oana Popa, secretarea Teatrului de Comedie Bucureşti.

Cum pe celelalte afişe nu era trecut niciun organizator, drumurile noastră în încercarea de a obţine lămuriri cu privire la această producţie s-au împotmolit. Reprezentanţii Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, acolo unde este programată reprezentaţia din această seară, au declarat că instituţia gălăţeană nu are nicio legătură cu acest spectacol, sala fiind doar închiriată.

Piesa - anulată la Constanţa, jignitoare la Brăila

Piesa „Singuri în noapte” trebuia să fie prezentată luni seara spectatorilor din Constanţa, însă din presa locală am aflat că nu a mai avut loc nicio reprezentaţie din cauză că biletele nu s-au vândut.

„Piesa nu a suscitat interesul publicului estival. Astfel, din cauza numărului mic de bilete vândute, spectacolul a fost anulat, iar cei care au cumpărat deja tichetele, în valoare de 20 şi, respectiv, 30 de lei, sunt aşteptaţi la sediul Casei de Cultură pentru a-şi recupera banii”, se arată în Telegraf Online Constanţa.

Reprezentaţia a avut totuşi loc în oraşul vecin, Brăila. Iată ce ne-a scris un cititor din Brăila, care a avut „şansa” de a merge la spectacol: „Afişele din oraş conţineau în antet numele Teatrului de Comedie Bucureşti şi în clar «George Mihăiţă director». Încredinţat că este vorba de un act artistic cu girul dat de o instituţie de prestigiu m-am dus la spectacol împreună cu întreaga familie, inclusiv fetiţa mea de 12 ani. Nu mi-a fost dat să asist vreodată la ceva mai jalnic, suburban, gratuit. O mizerie de text, fără nicio avertizare pe afiş asupra limbajului, puţin spus licenţios, nepotrivit nici pentru oameni maturi în toate minţile, nu mai vorbesc pentru o copilă de 12 ani”.

„Nu mă înţelegeţi greşit, sunt un mare amator de teatru, mă consider suficient de avizat, înţeleg formele de exprimare directe şi accept limbajul frust. Dar nu accept să nu fiu avertizat de asta şi să-mi supun copilul unui asalt pornografic din partea unor bolnavi mintal!”, ne-a relatat Adrian Matetovici din Brăila.

„Singuri în noapte” urmează să aibă reprezentaţia în această seară, de la ora 19.00, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”. Preţul unui bilet este de 20 de lei. Riscul, gratuit, este al dumneavoastră.

Foşti soţi: legătura dintre George Mihăiţă şi Delia Seceleanu

Dacă viaţa mondenă ar avea vreo legătură cu reprezentaţia din această seară de la Galaţi, trebuie spus că actriţa din rolul principal, Delia Seceleanu, este nimeni alta decât fosta soţie a directorului de la Teatrul de Comedie Bucureşti, George Mihăiţă. Cei doi au divorţat la începutul acestui an, presa de scandal relatând pe larg povestea „cu strigături” a partajului. Iată, totuşi, că pe anumite afişe, cei doi încap încă.

George Mihăiţă: „Au trecut numele meu abuziv pe afişe”

Directorul Teatrului de Comedie Bucureşti, George Mihăiţă, susţine că piesa este impresariată de o societate cu care instituţia pe care o conduce a avut un contract, dar cu care nu mai are nicio legătură în prezent.

„Noi am avut un contract cu Arcub pentru zece spectacole. Acest contract a expirat, dar impresarul a avut nesăbuinţa să folosească în continuare numele instituţiei pe care o coordonez şi numele meu şi să le treacă abuziv pe aceste afişe. I-am sesizat lui Postelnicu Ion (acesta este numele impresarului) să retragă de urgenţă acele afişe. Văd că nu a făcut-o...! Nu au nici o responsabilitate în acest caz actorii care joacă în aceste spectacole. Probabil au nişte contracte pe care trebuie să le onoreze, nu e responsabilitatea lor ce apare pe afiş”, a declarat, telefonic, George Mihăiţă.

Nu „străini”, ci „singuri” - asemănări ciudate

Interesant este că titlul piesei ce urmează să fie prezentată în această seară - „Singuri în noapte” - seamănă izbitor cu titlul unei alte celebre piese, „Străini în noapte”, cu Florin Piersic şi Emilia Popescu. Aceasta din urmă a înregistrat un succes teribil la public, fiind prezentată şi la Galaţi, în toamna anului 2007.

Explicaţii foto:

Foto 1 şi 2: Cele două variante ale afişului. Descoperiţi diferenţele, ca în jocurile pentru copii

Foto 3: Afişele fără antetul Teatrului de Comedie Bucureşti sunt plasate ori în imediata apropiere a locului de desfăşurare a piesei, ori în locuri în care nu pot fi citite din viteza maşinii

Citit 3709 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.