FESTIVALUL NAŢIONAL DE COMEDIE 2015/ Haz de necaz, cu trupa Naţionalului ieşean

FESTIVALUL NAŢIONAL DE COMEDIE 2015/ Haz de necaz, cu trupa Naţionalului ieşean
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Azi, 13 octombrie, în Sala mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”,  de la ora 19,00, vom putea aplauda o montare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Festivalul naţional de comedie continuă astfel, neoprit nici de ploaie, nici de frig; duminică, de pildă, sala a fost chiar mai plină decât în alte seri!

Vom vedea, astă-seară, un spectacol cu dramă în spatele râsului: "Damen tango", scris de Valentina Aslanova - o actriţă azeră, autoare de texte dramatice, poetă şi romancieră; chiar piesa de debut a autoarei. Regia îi aparţine basarabeanului Vitalie Lupaşcu, cel care a făcut şi traducerea piesei. Regizorul este la a doua colaborare cu teatrul ieşean. Anul trecut, Televiziunea Română a transmis pe două posturi ale sale şi online spectacolul „Roman teatral”, după Mihail Bulgakov, în adaptarea şi regia lui Lupaşcu,  montat la Casa de Producţie TVR. El a mai lucrat pentru TVR şi pentru teatre din ţară. Din distribuţie fac parte: Mihaela Arsenescu Werner, Bianca Ioan şi Daniel Busuioc.

"Piesa Valentinei Aslanova e mai mult decât o piesă despre condiţia artistului, e o meditaţie dulce-amară despre vis, nebunie şi realitate. Despre viaţă. Madeleine şi Simone refac în cheie contemporană traseul existenţial al lui Don Quijote şi al lui Sancho Panza” - scria despre spectacol "Act Art magazine". "Între bovarism şi donquijotism, amprenta gravă a sufletului rusesc al Valentinei Aslanova conferă valenţe de mare poezie a existenţei acestui text, iar filonul realist-parodic nu face altceva decât să le accentueze."

Pe scurt, subiectul: o dansatoare la sfârşit de carieră care are şansa de a dansa din nou, într-un spectacol bine vândut, alături de un fost partener de scenă şi viaţă, care se îmbolnăveşte însă, iar dansatoarea este nevoită în ultima clipă să îşi ia partener o femeie, pe cinica sa prietenă.

Regizorul declara în presa ieşeană: „Este un text scris de un actor pentru actori (…), adaptat pentru marea doamnă a teatrului ieşean, Mihaela Arsenescu Werner, cea care şi-a dedicat viaţa teatrului, care a şlefuit piatra brută a atâtor generaţii de actori. În acest spectacol, alături de un alt actor excepţional, Daniel Busuioc", joacă şi o studentă a doamnei Werner -  Bianca Ioan.

Citit 1159 ori Ultima modificare Luni, 12 Octombrie 2015 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.