Poeta gălăţeancă Nicoleta Onofrei, nominalizată la premiile Filialei USR Iaşi

Poeta gălăţeancă Nicoleta Onofrei, nominalizată la premiile Filialei USR Iaşi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Vineri, 23 octombrie, la ora 13,00, ceas cu noroc însă, la sediul Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi, din Casa cu Absidă „Laurenţiu Ulici”, vor fi înmânate Premiile filialei pentru cărţi apărute anul trecut. La secţiunea „Debut poezie, sunt numai două nominalizări, una fiind cea pentru colega noastră de ziar, membră a Cenaclului „Noduri şi Semne”, Nicoleta Onofrei, pentru volumul „Chimera între ziduri”. Nominalizarea în sine, chiar în capitala culturală a Moldovei, este notabilă şi îi ţinem pumnii colegii noastre şi pentru premiu! Din juriul prezidat de Ioan Holban fac parte criticii Vasile Spiridon şi Theodor Codreanu.

La ediţia a V-a a Congresului Naţional de Poezie, desfăşurată în 2013, la Botoşani, Ipoteşti şi Suceva, Nicoleta noastră se „îmbogăţea” copios: primea, pentru manuscris, Premiul Editurii Timpul, dar şi premiul revistelor „Convorbiri literare”, „Hyperion” din Botoşani, „Porto Franco” Galaţi şi „Poesis” Satu Mare! Anul trecut, chiar la Ipoteşti, „Nico”, cum îi spun poetei prietenii, şi-a lansat cartea al cărei manuscris fusese premiat, pentru debut, la Festivalul Naţional de Poezie „Porni Luceafărul…” de la Botoşani. În 2013, poeta a mai fost premiată şi de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi, cu Premiul pentru interviu şi cronică de teatru.

„Broderii cerebrale” şi polifonie

„Nişte broderii cerebrale trasează poemele Nicoletei Onofrei în Chimera între ziduri (Timpul, 2014), transpuse într-un repertoriu liric polifonic. Dacă nu prin observaţia delicat-violentă, ce topeşte amănuntul aparent banal sau candid în mici scenarii belicoase, notaţia contrapunctică funcţionează cel mai eficient în cadre de tip „documentar” antropomorf (…) cu străfulgerări pe alocuri suprarealiste: „obiectele se scurg pe pereţi pe podea/ neîmbrăţişate tăcute mute”/ „cărămizile se vor desprinde şi vor aluneca uşor/ fără grabă ruginii/ aproape levitând” - scria în iulie despre poetă şi despre carte, în revista „Vatra” din Târgu Mureş, criticul literar Andreea Pop.

Citit 1678 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Octombrie 2015 19:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.