LANSARE DE CARTE la Muzeul Casa Cuza. Brateşul vechi, descoperit prin ochiul vechii Justiţii

LANSARE DE CARTE la Muzeul Casa Cuza. Brateşul vechi, descoperit prin ochiul vechii Justiţii
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Mâine, 4 noiembrie, de la ora 13,00, Editura Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi ne invită la un eveniment editorial, desfăşurat la „Casa Cuza Vodă”. Este vorba despre lansarea lucrării „Moşia Balta Brateşului din Ţinutul  Covurlui (1448-1847)”, scrisă de prof. Cristian-Dragoş Căldăraru.

„Istoria oraşului Galaţi, reşedinţa fostului ţinut Covurlui, este strâns legată de existenţa cursurilor de apă Dunărea, Siretul, Prutul şi Chineja, dar şi a lacurilor Brateş şi Cătuşa. Lacul Brateş a fost unul din cele mai mari din România”, ne spune autorul.

„În acest spaţiu geografic şi istoric cuprins între Dunăre, Prut şi Pruteţ, s-au derulat de-a lungul secolelor o serie de evenimente cu implicaţii semnificative în plan social, economic, politic şi militar. Iată de ce considerăm oportun acest demers al nostru de a prezenta istoria Bălţii Brateş de la ţinutul Covurlui, aşa cum a fost ea rânduită cu ajutorul documentelor, dar şi al hotărârilor instanţelor de judecată. Factorul economic, în primul rând, dar şi cel strategic, au determinat autorităţile pământene să păstreze identitatea acestui loc, iar argumentul principal îl reprezintă cel mai vechi document, ispisocul de la 15 iulie 1448, completat mai târziu, în secolele XVIII-XIX, de planuri şi hărţi cadastrale”, mai aflăm de la directorul muzeului, autor al acestei noi restituiri de istorie veche.

Citit 1224 ori Ultima modificare Luni, 02 Noiembrie 2015 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.