Distincţii INTERNAŢIONALE, pentru două mici TALENTE GĂLĂŢENE

Distincţii INTERNAŢIONALE, pentru două mici TALENTE GĂLĂŢENE
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Maria şi Andreea Mîrzac, pianiste profesioniste ale vârstei încă de numărat pe degete


„Suntem mândri că cinci din cei 10 laureaţi ai concursului sunt Români, suntem mândri ca doi sunt din Galaţi şi, bineînţeles, suntem şi mai mândri că sunt fetele noastre”, îmi scria tăticul campioanelor noastre, despre care am avut onoarea şi plăcerea să mai scriu şi cu ocazia altor victorii, gălăţeanul Silviu Mîrzac, după premierea micilor noastre pianiste gălăţence la Nisa, în cadrul „Concours International de Piano de Nice Cote d’Azur Simone Delbert-Fevrie”.  Întâi am aflat vestea excelentă de la profesoara de pian Angelica Capră, la Şcoala de Artă de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, dascălul Mariei Alexandra Mîrzac, în vârstă de numai opt ani, care a obţinut Premiul I şi trofeul, la categoria sa de vârstă. Alături, pregătită de profesoara Nicoleta Patrichi, micuţa Andreea Camelia Mîrzac, şi mai tânără, de numai cinci anişori, a obţinut acelaşi premiu I, la categoria „Tinere talente”, chiar în prima zi de concurs.

Concurenţi din Franţa, Italia, Suedia, Slovenia, Letonia, Japonia, China, Republica Moldova şi România s-au întrecut în festivalul început pe 19 octombrie în Franţa, la Nisa, competiţie găzduită de Conservatorul Naţional Regional „Pierre Cochereau”.

Juriu internaţional, aprecieri unanime

A fost un triumf, „juriul apreciind în unanimitate interpretarea fără cusur a pieselor cu un ridicat nivel de dificultate. Premiul le-a fost înmânat în frumoasa sală de concerte a Conservatorului „Pierre Cochereau” de către domnul Gilbert San Pietro di Monte Rosso – director artistic şi fondator al concursului de pian „Simone Delbert-Fevrier”. Juriul internaţional din acest an a avut reprezentanţi din Franţa, Maroc, Polonia, China, Japonia, Italia, Georgia, Elveţia, Australia şi România, reprezentată de doamna profesoară Cristiana Lazăr din Râmnicu Vâlcea. Dacă pentru micuţa Andreea Camelia această competiţie a reprezentat debutul internaţional sub îndrumarea profesoarei Nicoleta Patrichi, pentru Maria Alexandra în schimb a însemnat confirmarea valorii reiterând victoria din ediţia anterioare, cât şi confirmând valoarea care i-a adus anul acesta alte premii naţionale şi internaţionale, sub îndrumarea profesoarei Angelica Capră”, ne mai scrie tăticul celor două artiste. În vară, la Paris, Maria (foto 3) obţinea Premiul I, la „Concurs Musical de France - Concurs Internaţional de Piano”, în competiţie cu 1.480 de concurenţi din toată lumea. În final, s-a întrecut cu 75 de competitori, cu vârste cuprinse între opt şi 18 ani - Categoria „Moyen I”!

Maria Alexandra obţinea în vară şi Marele Premiu la prima ediţie a Festivalului interjudeţean de interpretare pianistică „Pianul fermecat”, organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”.

Citit 2072 ori Ultima modificare Luni, 02 Noiembrie 2015 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.