CENTRU ISTORIC pentru Galaţi. Viziune de REABILITARE a oraşului

CENTRU ISTORIC pentru Galaţi. Viziune de REABILITARE a oraşului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Asociaţia "Galaţiul, oraşul meu" îşi propune, printre cele mai importante obiective ale sale, reabilitarea clădirilor istorice din zona protejată a oraşului, reabilitarea şi conservarea patrimoniului imobiliar, valorificarea turistică a centrului istoric şi a zonei portuare în aceste condiţii. Astfel, "se va realiza o inventariere a imobilelor pe care le deţine Primăria şi se va lua o decizie în privinţa evacuării chiriaşilor şi mutarea acestora în locuinţe sociale, vor fi reabilitate imobilele care pot fi recuperate, iar celelalte vor fi demolate şi se vor reconstrui într-un stil arhitectonic asemănător clădirilor din apropiere, respectând armonizarea cu acestea. Apoi, vor fi scoase la vânzare ori închiriate, se vor găsi destinaţii adecvate pentru acestea, pe cât posibil se va încerca realizarea unor spaţii comerciale la parter, într-un stil arhitectural retro. În felul acesta vor fi motivaţi oamenii potenţi financiar să cumpere imobile, iar spaţiile de la parter să le transforme în spaţii comerciale (restaurante, magazine, cofetării) elegante, într-un stil arhitectonic vintage. Toate aceste lucrări vor fi finanţate prin elaborarea unor proiecte europene sau o parte, pe cât posibil, din bugetul local. Se va încerca cumpărarea de la proprietari a unor imobile însemnate, cu valoare de patrimoniu, care se află în stare avansată de degradare şi se va realiza reabilitarea sau reconstrucţia acestora (Pescăriile Statului, Palatul Gheorghiu, Hotel Grand), oferindu-le ulterior destinaţii culturale (muzee, teatre, spaţii expoziţionale), în condiţiile în care Muzeul de Artă Vizuală şi Teatrul de Păpuşi au rămas fără sedii. Se va încerca înfiinţarea unui Muzeu al Marinei şi Navigaţiei Fluviale, clădirea "Pescăriile Statului" oferind un spaţiu generos şi adecvat pentru această destinaţie".

(fragment din viziunea de reabilitare a centrului istoric al Galaţiului)

Citit 6442 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2016 19:23

3 comentarii

 • postat de Gal
  Joi, 11 Februarie 2016 12:11
  109.166.142.***
  Maidanezii sunt la ei acasa in Galati. Industria e pe duca putin cate putin. In cativa ani se va inchide si SIDEX si sa vezi atunci tristete. Servicii - Galatiul nu conteaza pe harta - nu exista niste cladiri de birouri clasa A in oras. Dar noi vrem cultura, istorie. Totul trece prin burtica. Si pana una alta cata vreme orasul va fi sarac nu o sa-l incalzeasca si hraneasca cultura si daramaturile istorice. Platitori de impozite cam putini in aceste conditii deci de unde bani de investitii. Fonduri - trebuie sa suporte si bugetul local o parte. ONG astea sunt moarte dupa bani sau promoveaza interesele unor samsari, interlopi care au spalat banii negri prin niste imobiliare si acum daca tot nu le cumpara nimeni la preturi astronomice ar trebui sa le cumpere primaria.
  9
  3
  Raportează
 • postat de Mioara Gh.
  Miercuri, 10 Februarie 2016 15:29
  46.182.106.***
  https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_monumente_din_Gala%C8%9Bi

  http://adevarul.ro/locale/galati/campanie-adevarul-seara-hai-salvam-istoria-orasului-galati-1_50ad10eb7c42d5a6638e2d4c/index.html

  Sunt foarte multe cladiri deosebite arhitectural si cu valoare istorica, de patrimoniu, dar eu cred ca sunt lasate in paragina cu bunastiinta, pentru a ajunge a fi demolate (fiindaca daca vor f lasate sa ajunga intr-un stadiu avansat de degradare cu siguranta vor prezenta un pericol pentru cei ce trec prin vecinatatea acestor cladiri), iar probabil ca terenurile de sub aceste cladiri vor f vandute unora cu lanturi de magazine ce vor construi cladiri de sticla si beton fara nicio valoare arhtecturala, istorica...

  Pe strada Domnească se află o altă casă de patrimoniu, aparţinând familiei moldovene Balş, din Iaşi. Clădirea se regăseşte pe lista monumentelor istorice ale Galaţiului ( GL-II-m-B-03023), fiind construită pe la mijlocul secolului al- XIX-lea. Imobilul respectiv a găzduit o vreme îndelungată celebrul restaurant „Bulevard".

  http://adevarul.ro/assets/beta.adevarul.ro/MRImage/2011/01/12/50aa8a927c42d5a6637cfbba/646x404.jpg


  O altă casă într-o stare deplorabilă este situată la intersecţia străzilor Dogăriei şi Moruzzi, care a apartinut avocatului Ştefan H. Ştefan:

  http://adevarul.ro/assets/beta.adevarul.ro/MRImage/2011/01/12/50aa8a997c42d5a6637cfbcb/646x404.jpg


  Fiecare galatean, indiferent de culoarea politica, de apartenenta de orice fel ar trebui sa incerce sa contribuie (si nu ma refer financiar ci informational, sa indice cladiri ce ar merita salvate) la aceasta actiune de salvare a cladirilor istorice, a patrimoniului cultural, arhitectural al Galatiului.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Geanina
  Miercuri, 10 Februarie 2016 14:25
  81.12.149.***
  EXCELENTA INITIATIVA!
  FELICITARI ACESTEI ASOCIATII CARE PUNCTEAZĂ PAS CU PAS CÂTE UN OBIECTIV PENTRU ORAŞUL NOSTRU !
  8
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.