Plasticianul DAVID SAVA, noul preşedinte al Filialei UAP Galaţi

Plasticianul DAVID SAVA, noul preşedinte al Filialei UAP Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Apreciatul plastician, profesor şi creator de modă gălăţean David Sava a fost ales preşedinte al Filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Alegerea survine după recenta dispariţie, în luna noiembrie 2015, a preşedintelui de filială, pictorul Aurel Manole. Pentru că va fi silit să dedice comunităţii artistice gălăţene mare parte din timpul necesar propriei creaţii, plasticianul ia această alegere ca pe o datorie comunitară.

„Importantă este solidaritatea noastră de breaslă. Ieri seară, la vernisaj (este vorba despre deschiderea, la Galeria „Nicolae Mantu”, a Salonului de primăvară al plasticienilor, n.red,) am simţit alături prieteni, a fost o prezenţă numeroasă; e bine să fim uniţi, să renunţăm să mai trăim cu disensiuni, în grupuri şi grupuleţe, despărţiţi de orgolii de doi lei”, ne-a spus ieri plasticianul.

„Am nişte idei pentru mai binele filialei. Voi contribui de exemplu chiar eu cu donaţie de lucrări, aşa cum solicit şi celorlalţi plasticieni, ca să avem un fond de lucrări. Vom apela şi la sponsori, şi la donaţii, dar este important să fim noi solidari! N-am să pot să fac totul singur. În Galerie, care trebuie să fie un sanctuar al artei, este mai frig decât afară, iar ştacheta calităţii în lucrările expuse trebuie să fie mai ridicată. Mă bucur că artiştii au înţeles, am simţit asta, că sunt uniţi. Există o stare spirit bună în filială.” Preşedintele UAP Galaţi mi-a mai mărturisit că n-a dorit această funcţie, că nici măcar nu-i place cum sună titulatura, „însă nu pot să nu mă implic, mă vinovat să stau deoparte!” Deocamdată, sunt de reglat multe chestiuni administrative, se va face şi o „radiografie” a stării financiare şi materiale a filialei. „Una peste alta, sunt bucuros”, a mai spus artistul.

„Fişa” artistului

David Sava s-a născut pe 30 octombrie 1957, la Cosmeşti. Povestea într-un interviu că îi datorează descoperirea sa unui dascăl de acolo: profesorul… de biologie Gheorghe Coroieru, care preda cu ani în urmă în comuna gălăţeană Cosmeşti, care organizase un cerc de pictură în comună, unde l-a îndrumat pe elev să continue Liceul de Artă gălăţean: „Dacă nu îl întâlneam, nu ştiu dacă aş fi urmat un drum în artă”… Absolvent al Academiei de Arte Plastice Bucureşti, secţia Artă monumentală - restaurare, promoţia 1982, a devenit profesor la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” (are 33 ani de catedră!), a participat la multe expoziţii personale sau de grup în Galaţi şi în ţară, dar rămâne foarte cunoscut prin designul vestimentar care i-a creat un renume nu numai la Galaţi, unde a organizat şi prezentări de modă asemănătoare cu cele ale marilor case de modă ale lumii, ci şi la Bucureşti şi în alte oraşe europene.

A participat cu o colecţie de modă la o prezentare la Ambasada României de la Paris, în 2010, a participat la saloane internaţionale în domeniul creaţiei vestimentare, la Dusseldorf, Germania. Printre multe alte premii pentru design vestimentar, la participările în ţară la festivaluri şi show-uri de modă, în 2006 primea, la Mamaia, Premiul de Excelenţă, „pentru cea mai originală şi personalizată colecţie”, la Salonul Naţional al Colecţiilor şi Tendinţelor, unde în anul anterior câştiga Marele Premiu şi Premiul de Excelenţă.

Un mare premiu primea în 1993, prin naşterea fiicei sale Ioana, an în care înfiinţa şi Casa de Modă „Davi’s Design”. A primit prin decret prezidenţial Ordinul şi Medalia „Meritul Cultural”, în 2004, Premiul Municipiului Galaţi ş.a..

Citit 3904 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2016 20:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.