FESTIVALUL GULLIVER, pe… bucăţi. Nu poţi fi păpuşar fără dragostea lemnului

FESTIVALUL GULLIVER, pe… bucăţi. Nu poţi fi păpuşar fără dragostea lemnului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Şi inima de lemn bate adânc! Ne întoarcem la obârşiile teatrului de păpuşi! Astfel, jocul chinezesc de umbre, jocul cu păpuşi pe mână şi foarte dificilul lucru cu marionetele au putut fi admirate în Fesivalul internaţional "Gulliver", atât pe scenă, cât şi în ateliere şi chiar… în cărţi.

Mânuitoare cu vechime, profesor şi teatrolog, conf. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru (în foto 1 și foto 2, galerie), de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, a lansat în cadrul festivalului, la Biblioteca "V. A. Urechia", un volum-studiu, "În căutarea marionetei" (Editura Artes, Iaşi), nu atât despre mânuirea păpuşii, cât despre manipularea sentimentelor  spectatorilor, despre poezia exprimării marionetei (incusiv cu acele legănări care continuă mişcarea imprimată dre păpuşar braţelor şi picioarelor aticulate, din lemn), despre metafore scenice, despre rolul muzicii, decorului, cuvintelor, cu trecere prin spectacole concrete văzute de autoare în ţară şi străinătate.

Emoţionantă a fost… scena de dragoste, când, făcându-i o surpriză, o fostă studentă, Petronela Purima, alături de soţul ei, Vlad Tănase, doi tineri încântători, au ieşit din public şi au adus marionete îmbrăcate în strai popular. Cum nu le-a mers banda sonoră, iar profesoara a dorit o melodie anume (o melodie populară a  regretatei Angela Moldovan), păpuşile s-au adaptat pe loc. Fiind răsplătite cu… o tandră îmbrăţişare! Astfel, compania de teatru de animaţie Puranima a prezentat Taraful 10 sfori - cu trimitere la… Taraful 10 prăjini.

Tot aşa, artistul constructor de marionete Valeriu Josan, supanumit "Gepetto de Moldova", a adus de la Chişinău păsări guralive din lemn, care cântă şi singure, şi câte două sau cinci… Şi un joben cu magie. Şi balerine, precum cea care a dansat, credem că pentru prima oară în viaţa lui, cu micuţul spectator Iulian. În timp ce micuţul Matteo, din sală, lăuda, în limba italiană, cântecele italiene ale păpuşarului venit de la Chişinău cu trucuri magice.

O domniţă din lemn şi catifeluri l-a îmbrăţişat şi pe un membru al juriului - iubitul actor bucureştean Gruia Sandu. A trecut şi pe la mine frumuşica păpuşă: n-am ciupit-o, dar a stat măcar cât să-i pup mânuţa mirosind a codru ştefanian…

Citit 1338 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2016 20:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.