CRONICĂ DE CENACLU. Proză cu istorie

CRONICĂ DE CENACLU. Proză cu istorie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

“Răfuieli de cartier” a fost un nou capitol, al şaptelea, prezentat în şedinţa de vinerea trecută de prozatorul Ioan Gh. Tofan din romanul său în lucru “Pe malul de lut al fluviului”. Flashul literar a fost susţinut de Victor Cilincă, care ne-a recomandat “Secolul extremelor”, de Eric Hobsbawm, o scurtă istorie încadrată între Revoluţia din Octombrie 191 şi destrămarea Uniunii Sovietice, respectiv dărâmarea zidului Berlinului, ce au marcat încheierea unei epoci.

După lectura domnului Ioan Gh. Tofan, tot Victor Cilincă a continuat cu un comentariu amănunţit, pe text, purtând o discuţie ca de la prozator la prozator, mai enervându-se, mai reproşându-i autorului abundenţa de detalii, frazele prea lungi care duc la ambiguitate, explicaţiile inutile ce ţin strict de istoria Galaţiului, nu de literatură, şi alternând, bineînţeles, cu pasaje în care textul merge strună, “oaze frumoase” le-a denumit.

“Am luat-o la deal unde apune soarele în Galaţi.” (I. Gh. Tofan)

Ion Avram a făcut o paralelă între lecturile anterioare ale autorului şi s-a declarat mulţumit de fragmentul citit, pentru că a remarcat o evoluţie, a găsit inserţii, care se desprind din registrul obişnuit, de data aceasta parcă intră într-o zonă spirituală, filozofardă, cu iz poetic.

“Nimeni însă nu ar fi stat înăuntru pe zăpuşeala aceea. Două vânzătoare ieşiseră în rama uşii, dar fără să păşească pe trotuarul încă scăldat de razele soarelui.”(I. Gh. Tofan)

Stela Iorga a spus că autorul are un instinct scriptic bun, că are o tehnică a creării aflată într-o stare incipientă, o bucurie de a scrie. A văzut o preţiozitate a personajului narator, care, luată ca ansamblu, trage textul în urmă. Mai crede că ar face bine o distanţare a artistului faţă de actul artistic.

P.S. Azi, ne întâlnim tot la orele 18,00, conform programului de toamnă-iarnă. Citeşte, la sediului Cotidianului “Viaţa liberă”, Simona Toma. Prezentarea flash-ului cade tot în grija lui Victor Cilincă.

Citit 1227 ori Ultima modificare Marți, 13 Septembrie 2016 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.