IOANA GHEORGHE are un PREMIU SPECIAL la internaţionala de lectură

IOANA GHEORGHE are un PREMIU SPECIAL la internaţionala de lectură
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ioana Gheorghe - elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Costache  Negri” - a obţinut, la Olimpiada internaţonală „Lectura ca abilitate de viaţă” desfăşurată recent la  Constanţa, un Premiu special, în condiţiile în care a concurat cu elevi mai mari ca ea, care terminaseră deja clasa a VII-a şi a VIII-a, toţi premianţi la etapa naţională. În vara aceasta ea abia a terminat clasa a VI-a, prin urmare, performanţa ei e demnă de toată lauda.

Ioana a concurat cu 28 de elevi, toţi mai mari decât ea. A făcut o lucrare excepţională, motiv pentru care comisia a hotărât să-i acorde un Premiu special. Celelalte premii şi menţiuni au fost obţinute doar de elevii ce au absolvit clasa a VIII-a. Ioana a fost mezina acestei olimpiade şi a reuşit să câştige simpatia tuturor.

„Sunt foarte mândră de performanţa ei şi sper ca şi în anii următori lectura să rămână printre pasiunile sale”, spune profesoara care a pregătit-o, Valentina Braşoveanu.

Un copil altfel

Într-o lume în care mai toţi părinţii se plâng că nu le pot smulge copiilor din mâini tabletele, telefoanele sau alte gadgeturi, iată o mamă care are o altă problemă: "Cumpărăm cărţi, cărţi şi iar cărţi! Îi tot explic că avem şi alte lucruri necesare de luat şi că nu sunt bani pentru câte cărţi şi-ar dori ea", ne mărturisea mama Ioanei, în vară, când fata ei se calificase la Olimpiada internaţională de Lectură.

În mod clar este un copil diferit de cei din generaţia ei, nu numai pentru că  citeşte foarte mult şi şi-a format deja o cultură destul de bogată, nici pentru că a terminat şi clasa a V-a şi clasa a VI-a cu zece pe linie, ci pentru modul matur în care gândeşte. 

Pentru ea, lectura e nu doar o abilitate, este modul în care poate descoperi propria viaţă, dar şi secretul prin care poate trăi mai multe vieţi la un loc.

"Lectura e o disciplină aparte. Citind, poţi tu însuţi să devii personajul respectiv, să treci prin întâmplările pe care le trăieşte el, să capeţi experienţă. Aşa ai mai multe vieţi. Lectura mă ajută să descopăr cine sunt, ce-mi place şi ce aş vrea să fac. Dacă n-ar fi fost lectura, n-aş fi ajuns să descopăr că vreau să devin actriţă", motivează ea, ca şi cum ar citi dintr-o carte.

 

 

Citit 3926 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2016 13:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.