"Nabucco", un spectacol impresionant la FESTIVALUL Internaţional "Leonard"

"Nabucco", un spectacol impresionant la FESTIVALUL Internaţional "Leonard"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Festivalul Internaţional "Leonard" continuă, săptămâna aceasta, cu o altă operă de referinţă a lui Giuseppe Verdi - "Nabucco", ce se va juca duminică, 20 noiembrie, de la ora 19,00, la Teatrul Muzical. Regia artistică îi aparţine Eleonorei Constantinova, iar scenografia şi butaforia sunt semnate de Grigore Gorduz şi Gheorghe Andreescu.

Rolurile din spectacolul de duminică au fost încredinţate unor artişti valoroşi: Nabucco - Lucian Petrean (Cluj Napoca), Abigaille - Adriana Dumitru (Cluj Napoca), Fenena - Oana Andra (Bucureşti), Ismaele - Răzvan Săraru (Constanţa), Zaccaria - Valeriu Cojocaru (Chişinău), Marele Preot - Dominic Cristea, Abdalo - Tudorel State şi Anna - Nicoleta Maier.

Cine sunt artiştii din distribuţie

Baritonul român Lucian Petrean a absolvit Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca (licenţă şi master). A susţinut cursuri de Master Class sub îndrumarea tenorului Constantin Nica (Elveţia), a sopranei Laura Niculescu (România), a pianistei Nicoletta Olivieri (Italia), a baritonului Alfio Grasso (Italia) şi a bas-baritonului Ionel Pantea. Repertoriul său cuprinde roluri de mare dificultate din creaţia universală.

Soprana Adriana Dumitru este absolventă a Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, în prezent doctorandă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Din 1995, imediat după absolvirea studiilor universitare, Adriana Dumitriu a fost angajată la Opera Naţionala din Bucureşti, unde activează şi în prezent ca solistă. A participat la numeroase cursuri de măiestrie conduse de personalităţi ale liricii mondiale. Repertoriul său include roluri destinate vocii rare de soprană dramatică.

Format la şcoala muzicală gălăţeană, după absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Răzvan Săraru devine prim-solist al Teatrului de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa. În paralel susţine o bogată activitate concertistică peste hotare. A primit diploma de excelenţă din partea Uniunii Criticilor Muzicali din România pentru Proiectul "Traviata 150" şi multe alte distincţii. A participat la diverse cursuri de perfecţionare vocală, cu Grace Bumbry, Raina Kabaivanska, Tom Krause, Virginia Zeani şi alţii.

Soprana Nicoleta Maier a absolvit  Academia de Muzică din Cluj, primind apoi o bursă la Conservatorul "Athenaeum Maria Callas" din Atena, sub îndrumarea sopranei Marina Krilovici. Fiind activă în lumea muzicii, interesul sopranei s-a îndreptat şi către cursurile de masterclass ale marilor artişti lirici. Rezultatele nu întârzie să apară şi premiile îi îmbogăţesc palmaresul artistic.

Dirijorul este gălăţean

Deşi s-a născut la Tg. Jiu, dirijorul Gheorghe Victor Dumănescu a urmat cursurile Liceului "Vasile Alecsandri" din Galaţi, apoi Conservatorul de Muzică "George Enescu" din Iaşi. A fost profesor de orchestră şi orchestră de cameră (1967-1969) în cadrul Liceului de Muzică din Galaţi. În anul 1969 este numit dirijor al corului "Gavriil Musicescu" al Filarmonicii "Moldova" din Iaşi, pentru ca în 1974 să fie numit dirijor al Operei Române din Iaşi, timp de zece ani, după care ajunge la Opera Română din Cluj-Napoca. Din 1984 este numit conferenţiar universitar în cadrul Conservatorului de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Are colaborări şi concerte pe scene din ţară şi străinătate. A fost distins cu Meritul Cultural în grad de Ofiţer Comandor (2004), respectiv, trofeul "Lya Hubic" în 2003.

Citit 1641 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2016 07:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.