Credinţa ortodoxă - moştenire de familie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La telefonul de serviciu sună cetăţeni cu fel de fel de probleme. Doamna Ariclia din Galaţi (strada Gh. Doja) ne-a pus ieri o problemă cu care se confruntă de mai mult timp.

„Mă simt agasată de fel de fel de inşi care dau buzna în viaţa noastră şi care ne cheamă la tot felul de întruniri, spune semnatara. De ceva timp, vreo două doamne de la un cult străin nouă, ortodocşilor, ne invită la rugăciuni (prin invitaţii lăsate în cutia poştală) la o casă de cultură şi nedumerirea noastră este, de ce nu-i întreabă nimeni de... sănătate, de ce dau buzna în viaţa noastră?”

„Aceşti oameni care au părăsit Biserica în care au fost botezaţi - trecând la alte culte - acum creează confuzie în comunitatea noastră ortodoxă. Necazul este că unii mai rătăciţi dintre creştinii noştri, care neştiind despre ce este vorba, se lasă înşelaţi. Eu sunt botezată în Biserica Ortodoxă, aici am făcut cununia; merg la Sfânta Liturghie în biserica din parohia mea şi să se ştie, tot din Biserica Ortodoxă vreau să plec atunci când o rândui Cel de Sus...”

Doamnă Ariclia, vă înţelegem supărarea. Într-adevăr, poate fi supărător să fii deranjat la uşă de tot felul de inşi care pretind că deţin adevărul absolut, să găseşti în cutia poştală fel de fel de broşuri străine Crezului şi învăţăturii Bisericii în care ne-am născut, însă tocmai rezistenţa noastră în faţa acestor ispite ne fac mai credibili decât orice manifestare zgomotoasă...

O bună constituţie morală şi spirituală a noastră, indiferent de cum ne numim şi ce profesie avem, ne va ajuta să rămânem neclintiţi în credinţa primită de la părinţii noştri, să rămânem neclintiţi în faţa tentaţiilor de orice fel. 

E trist că mulţi dintre fraţii noştri nu gândesc ca dumneavoastră, că au devenit indiferenţi faţă de mesajul Bisericii noastre Ortodoxe şi îşi aduc aminte de Dumnezeu doar la necaz. Dar libertatea de credinţă este garantată constituţional, există culte admise de lege. Invităm pe toţi cei care sunt puşi în faţa unor astfel de situaţii şi sunt confuzi, neîntârziat, să dea fuga la Biserica de parohie, să vină măcar duminica la Sfânta Liturghie (chiar în orice zi de sărbătoare, dacă timpul îi permite).

În acest mod, nu se vor mai simţi asaltaţi de nicio învăţătură străină Bisericii noastre Dreptmăritoare, în care am primit haina Sfântului Botez. Iluziile şi promisiunile deşarte sunt prilej de a rătăci pe căi străine „Bisericii Mamă” şi societatea de astăzi are astfel de... oferte  la tot pasul, inclusiv canalele media.

Marea problemă nu vine însă de la cei care ne ademenesc cu fel de fel de „avantaje materiale”; pericolul de a ne înstrăina de ceea ce avem mai sfânt în noi este indiferenţa noastră faţă de marea bogăţie spirituală pe care ne-o oferă de două milenii Biserica Ortodoxă Română - „Biserica Mamă a Poporului Român”. De vom repeta mereu aceasta, că suntem creştini ortodocşi de două mii de ani în Biserica părinţilor părinţilor noştri, nu va mai reuşi nimeni să semene confuzie în sufletele noastre.

Nu judecăm pe nimeni, pentru că nici Mântuitorul nostru Iisus Hristos nu a făcut-o. El a condamnat păcatul şi pentru a ne scoate pe noi din păcat S-a jertfit pe Cruce.

În fond, reclamele comerciale ne asaltează în acelaşi mod, iertată fie-mi comparaţia. Asta nu înseamnă că nu găsim puterea de a rezista în faţa acestor ispite. Credinţa este moştenire de familie, marea familie a neamului nostru creştin ortodox.

Citit 555 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.