Vremea mătuşilor pentru… scriitorul Bacalbaşa

Vremea mătuşilor pentru… scriitorul Bacalbaşa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dedicaţie în versuri pentru medicul-scriitor-navigator gălăţean *

Ce legătură poate fi între un medic-scriitor gălăţean şi un autor satiric din Târgu Jiu care nu s-au văzut niciodată? Sau care s-au… întrevăzut de la mare distanţă?

Olteanul Gheorghe Filiş a scos „Vremea mătuşilor”, o carte de poezie satirică la Editura Măiastra din Bucureşti, în care ditai poemul este dedicat umorului scriitorului gălăţean Nicolae Bacalbaşa, fost medic de bord şi din când în când ambarcat apoi de plăcere pe câte-o navă care trece aşa, de-a dracului, Atlanticul.

Gălăţeanul l-a văzut la faţă pe oltean doar în poza de pe ultima copertă a cărţii pe care a primit-o prin poştă. Ceva mai norocos, Filiş l-a văzut pe doctorul Bacalbaşa la televizor la ştiri, în doze de umor negru, atunci când, ca purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Andrei”, medicul explica dedesubturile nervoase ale vreunor… contuzii în familie.

Olteanul se arată fascinat de aventurile marine ale gălăţeanului, care a scris chiar câteva cărţi despre marinărie şi soartă pe valuri. Iată şi câteva dintre versurile dedicate, pe două pagini de carte, lui Nicolae Bacalbaşa, sub titlul „Glorie navigatorului! (doctorului şi condeierului N.Bacalbaşa-Galaţi, fost navigator)”:

„Când în urmă laşi părinţii, laşi şi casă şi uscat/ Şi te-mbarci, zbanghiu, pe-o navă şi te-apuci de… navigat,/ Toate parcă s-au întors, oarecum cu susu-n jos,/ Sau ţi-a luat-o mintea razna, sau eşti foc de curajos…/ La-mbarcare, ar fi bine, să împarţi, în scris, averea, / Să nu laşi cu hangarale nici copiii, nici muierea.” Sau: „Luni întregi să nu vezi ţărmul, s-ai răbdare şi tutun/ Şi să lupţi cu ma[r]ţagonul (instrument primitiv de curăţat vopseaua scorojită şi rugina, n.red.), trebuie să fii nebun!” Şi se încheie aşa: „Printre cei ce-a[u] învins <> picăturilor de ploaie,/ Este şi şarmantul doctor: BACALBAŞA NICOLAE!”.  Poezia a fost scrisă pe 15 februarie 2005.

În fotografie - coperta cărţii care îl… conţine şi pe Nicolae Bacalbaşa

Citit 1010 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.