Ce-ar fi fost dacă germanii câştigau Al Doilea Război Mondial şi ar fi împărţit cu japonezii "stăpânirea" Statelor Unite? Unul din răspunsuri l-am putut afla din cartea prezentată de Victor Cilincă în şedinţa de cenaclu de vinerea trecută. "Omul din castelul înalt", de Philip K. Dick, este o ucronie, adică o istorie alternativă în care un eveniment deja petrecut este schimbat şi autorul îi studiază posibilele consecinţe printr-o ficţiune. Romanul a primit în 1963 Premiul Hugo (cel mai important pentru S.F.) şi a reapărut în româneşte la editura Nemira. S-a turnat şi-un serial după roman, în 2015, cu un scenariu de Frank Sponitz, dar "cartea bate filmul", a mai spus Victor Cilincă.
După flashul literar, cel prezentat mai sus, s-a continuat obişnuita lectură de cenaclu. Paul Budeanu ne-a citit o piesă de teatru pentru copii, „Povestea iei de borangic”. Stela Iorga, referindu-se la textul propus, a spus că nu este convinsă că ar putea fi potrivit ca piesă de teatru pentru copii, deoarece îi lipseşte candoarea, a observat anumite conotaţii „mature”, există ezitări; e un melanj de intenţii bune, care nu ajunge la nivelul demersului interior al autorului. Victor Cilincă, dramaturgul exaltat de faptul că în sfârşit cineva prezintă în şedinţă o piesă de teatru, i-a deschis lui Paul Budeanu mai multe căi prin care ar putea să-şi revizuiască textul. A remarcat că are umor, că e o joacă aproape suprarealistă, o sumă de poveşti amestecate, care nu servesc prea bine în curgerea firească a unei piese pusă în scenă. Marius Grama a spus că sunt multe idei bune în text şi, pentru că a remarcat că autorul e genul de scriitor dispus să lucreze şi să intervină masiv pe textele sale, este convins că sugestiile primite sunt folositoare pentru rescrierea unei variante mai bune.
Astăzi avem lansare. Prietenul nostru Viorel Ilişoi, îndrăznesc să-i spun chiar colegul nostru, pentru că a fost prezent la câteva şedinţe de cenaclu în şederea lui de câteva luni la Galaţi, lansează „Cele mai frumoase reportaje”, editura GRI, 2017. Vă aşteptăm la orele 18,00, la Ethos Caffe, str. Domnească nr. 52. Vor vorbi, vor prezenta adică, Victor Cilincă şi Andrei Velea.