Donald Trump, în criza siriană: Pregăteşte-te, Rusia, pentru că rachetele vor veni!

Donald Trump, în criza siriană: Pregăteşte-te, Rusia, pentru că rachetele vor veni!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Donald Trump a răspuns miercuri Rusiei pe Twitter, după mesajul unui oficial rus că orice rachetă ar fi lansată către Siria va fi doborâtă, preşedintele american transmiţând Moscovei să se pregătească pentru rachetele "frumoase, noi şi inteligente" care vor veni.

"Rusia a promis că va doborî, una câte una, toate rachetele trase către Siria. Pregăteşte-te, Rusia, pentru că ele vor veni, frumoase, noi şi inteligente ("smart"). Nu ar fi trebuit să fii prietenă cu un animal care ucide cu gaze ("Gas Killing Animal"), care-şi ucide propriul popor şi îi face plăcere", a scris Trump, pe Twitter.

După ce peste 40 de persoane au fost ucise sâmbătă într-un presupus atac chimic la Douma, ultimul bastion al insurgenţilor, lângă capitala siriană Damasc, Donald Trump a condamnat luni atacul "atroce" comis asupra unor "civili nevinovaţi" şi a spus că va lua o decizie cu privire la paşii de urmat în următoarele 24-48 de ore.

Ultima reacţie a preşedintelui Donald Trump a venit după ce ambasadorul Rusiei în Liban, Aleksandr Zazipin, a declarat, potrivit Interfax, că Rusia va doborî orice rachetă americană ce ar fi lansată către Siria, precum şi instalaţiile de pe care acestea vor fi lansate.

"Situaţie, deja fragilă, în regiune"

În acest context tensionat, Kremlinul a avertizat miercuri împotriva oricărei acţiuni în Siria care ar putea destabiliza situaţia în regiune. "Noi încă sperăm că toate părţile vor evita orice act care în realitate nu ar fi în niciun caz justificat şi care ar putea destabiliza situaţia, deja fragilă, în regiune", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, apreciind situaţia actuală ca fiind "foarte tensionată".

Kremlinul a declarat totodată că acuzaţiile potrivit cărora forţele guvernamentale siriene au efectuat atacul cu arme chimice de săptămâna trecută nu se bazează pe fapte reale şi a afirmat că doreşte o anchetă obiectivă şi imparţială asupra incidentului, înainte de a se emite judecăţi.

Întrebat cu privire la afirmaţiile ambasadorului rus în Liban, care a declarat anterior că toate rachetele americane lansate spre Siria vor fi doborâte şi vor fi vizate şi siturile de unde au fost lansate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că nu doreşte să facă vreun comentariu.

Relaţii tensionate

De la începutul crizei, Rusia şi regimul sirian nu încetează să acuze Washingtonul şi puterile occidentale că încearcă să găsească un "pretext" pentru a efectua lovituri împotriva Siriei. La mijlocul lunii martie, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov afirmase că rebelii sirieni pregătesc "provocări cu recurgerea la arme chimice, în special în Ghouta orientală", aminteşte AFP.

De asemenea, Moscova a recurs marţi seara la dreptul său de veto în Consiliul de Securitate împotriva unui proiect de rezoluţie american ce viza crearea unui mecanism de anchetă independent privind presupusa folosire a armelor chimice în Siria.

Citit 1183 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Aprilie 2018 17:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.