Statele Unite, „acord de a fi în dezacord” la summitul G7

Statele Unite, „acord de a fi în dezacord” la summitul G7
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cel de-al 44-lea summit al G7 (grupul principalelor şapte state industrializate - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) s-a încheiat, în localitatea canadiană La Malbaie, cu un "acord de a fi în dezacord" între Statele Unite şi partenerii acestora, dar care cel puţin a permis, după negocieri anevoioase până în ultimul moment, să se ajungă la o declaraţie comună, scrie agenţia EFE.

Diferenţele între Europa, Canada, Japonia şi Statele Unite legate de comerţul internaţional, schimbarea climatică şi acordul nuclear cu Iranul par de netrecut, în special după retorica dintre preşedinţii SUA şi Franţei, pe Twitter. De aceea, când premierul canadian, Justin Trudeau, gazda reuniunii, a apărut în faţa presei internaţionale şi a declarat că "avem un comunicat final semnat de toţi", delegaţia canadiană a izbucnit în aplauze. Bucuria canadienilor a fost însă de scurtă durată, precizează agenţia de presă, care arată că, printr-o decizie neuzuală, Trump a renegat acordul în timpul zborului efectuat între Canada şi Singapore, anunţând pe Twitter că le-a ordonat reprezentanţilor săi "să nu sprijine comunicatul" după ce a ascultat conferinţa de presă a lui Trudeau. Preşedintele american l-a acuzat pe premierul canadian că a fost, la summit, "supus", "necinstit" şi "slab". Totuşi, remarcă EFE, nu este clar dacă ordinul de retragere dat de Trump are consecinţe practice atât timp cât comunicatul este deja semnat, iar SUA nu s-au angajat la contribuţii financiare prin punctele aprobate în text.

În conferinţa sa de final, Trudeau a arătat totodată clar că reuniunea s-a încheiat fără acord pe temele cele mai spinoase, că nimeni nu a obţinut ca Trump să-şi schimbe opinia cu privire la comerţ sau la schimbările climatice şi că principalul rezultat al întâlnirii este că discuţiile au fost "sincere şi deschise".

Incapacitatea de a-l convinge pe Trump în ce priveşte impunerea de tarife vamale partenerilor SUA şi principalilor aliaţi a fost ilustrată clar sâmbătă când preşedintele american a oferit o conferinţă de presă cu câteva minute înainte de a părăsi prematur summitul.

Un Trump sfidător i-a ameninţat pe parteneri, dar şi restul ţărilor lumii, afirmând că Statele Unite vor opri comerţul cu acele ţări care impun tarife produselor americane, continuă EFE. El a reluat discursul conform căruia restul statelor au profitat, de zeci de ani, de SUA, comerţul internaţional este "injust" pentru americani, iar SUA sunt ca o puşculiţă furată de toţi, situaţie ce trebuie să ia sfârşit.

În comunicatul final, G7 s-a angajat să "modernizeze" Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a o face "mai corectă cât mai curând posibil" şi şi-a exprimat voinţa de a reduce barierele comerciale, atât tarifare, cât şi netarifare, şi subvenţiile. Comunicatul comun condamnă de asemenea Rusia pentru atacul chimic din localitatea britanică Salisbury şi anexarea Crimeei, în acelaşi timp G7 arătându-se gata să ia "mai multe măsuri restrictive" contra Moscovei. Asta în condiţiile în care Donald Trump a insistat sâmbătă că G7 ar trebui să accepte din nou Rusia în rândurile sale deşi propunerea a fost respinsă de ceilalţi şase parteneri în discuţiile din cadrul summitului.

Isteriile lui Trump îi exasperează pe europeni

Cooperarea internaţională nu poate depinde de furii", a transmis duminică preşedinţia franceză, denunţând "incoerenţa" şi "inconsistenţa" după schimbarea de poziţie a preşedintelui american Donald Trump privind declaraţia finală a Summitului G7, relatează AFP.

"Am petrecut două zile încercând să avem o text şi angajamente. Noi le menţinem, iar oricine le părăseşte întorcând spatele îşi arată incoerenţa şi inconsistenţa", a precizat Palatul Elysée într-o declaraţie. "Cooperarea internaţională nu poate depinde de furii", se mai arată în declaraţie. "Să fim serioşi şi demni de popoarele noastre. Ne asumăm angajamente şi le menţinem", adaugă preşedinţia franceză. "Franţa şi Europa îşi menţin sprijinul pentru acest comunicat, aşa cum sperăm şi în legătură cu toţi membrii semnatari", concluzionează preşedinţia.

Această reacţie survine la câteva ore după două postări pe Twitter ale preşedintelui american, publicate când el şi ceilalţi participanţi la summit părăsiseră deja locul reuniunii, La Malabie (Canada), în care el se desolidarizează, spre surpriza generală, de comunicatul final negociat intens de G7 (SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia).

Trump şi Kim Jong Un, întâlnire la Singapore

Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul de la Phenian, Kim Jong Un, erau aşteptaţi să sosească duminică în Singapore în vederea istoricului summit de marţi ce vizează denuclearizarea Coreei de Nord, transmite agenţia dpa. Convorbirile vizează ajungerea la un acord privind denuclearizarea Coreei de Nord în schimbul ameliorării sancţiunilor diplomatice şi economice.

Trump a părut încrezător în ce priveşte discuţiile cu Kim, scriind pe Twitter sâmbătă, după ce a plecat de la summitul G7 din Canada, că întâlnirea reprezintă o şansă să se obţină "un rezultat cu adevărat minunat" pentru Coreea de Nord şi lumea întreagă. Trump a dat asigurări că îşi va da seama "din primul minut" al întâlnirii cu Kim Jong Un dacă acesta are intenţii serioase în privinţa denuclearizării şi se poate ajunge la un acord. "Dacă voi aprecia că nu se va întâmpla astfel, nu vreau să-mi pierd timpul şi nu vreau să pierd nici timpul său", a adăugat Trump, referindu-se la liderul nord-coreean. El a menţionat că întâlnirea va fi o "misiune de pace" înaintea căreia se simte "realmente încrezător" şi că se va duce în Singapore "cu un spirit realmente pozitiv".

Intrare ilegală în ambasada nord-coreeană

Doi angajaţi ai mass-media sud-coreene au fost expulzaţi după ce au fost arestaţi pentru intrare ilegală în incinta reşedinţei ambasadorului nord-coreean din Singapore, a anunţat poliţia duminică. Aproximativ 3.000 de jurnalişti au venit în oraşul-stat pentru summitul istoric programat marţi între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. Singapore este renumit în menţinerea ordinii şi respectarea legii. La rândul lor, media sud-coreene sunt cunoscute pentru tenacitate.

Citit 1417 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iunie 2018 17:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.