”Scandalul Benalla” zguduie preşedinţia franceză

”Scandalul Benalla” zguduie preşedinţia franceză
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, consideră inacceptabile faptele pentru care a fost inculpat colaboratorul său Alexandre Benalla şi promite că acesta nu va scăpa nepedepsit; agenţiile Reuters şi AFP au transmis duminică noaptea ştiri concordante despre poziţia şefului statului, ambele citând surse confidenţiale din cadrul preşedinţiei franceze.

Parchetul din Paris a anunţat, duminică, inculparea lui Benalla pentru violenţe împotriva protestatarilor, la manifestaţiile de 1 Mai, la care ceruse permisiunea să asiste împreună cu forţele de ordine, în calitate de observator. Alături de Benalla, au fost acuzaţi şi puşi sub control judiciar alţi patru suspecţi, printre care Vincent Crase, angajat al partidului prezidenţial La République En Marche! (LREM). Ceilalţi trei inculpaţi sunt poliţişti care i-au transmis lui Benalla înregistrări ale camerelor de securitate; ei fuseseră deja suspendaţi pentru încălcarea secretului profesional.

Alexandre Benalla, jandarm în rezervă, fost membru al forţelor de ordine în mandatul preşedintelui socialist Francois Hollande, a fost destituit din motive profesionale. Ulterior, a făcut parte din garda lui Macron în campania electorală, iar după victoria acestuia în alegeri a ajuns adjunct al şefului de cabinet al preşedintelui.

Scandalul public a fost declanşat de dezvăluiri făcute miercurea trecută de cotidianul Le Monde, însoţite de o înregistrare video. Joi, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei franceze, Bruno Roger-Petit, a susţinut că Benalla a fost destituit din funcţiile legate de organizarea securităţii preşedintelui în timpul deplasărilor. Benalla apare însă în mai multe fotografii recente alături de preşedinte şi de soţia acestuia, inclusiv în cursul unei vizite în Normandia, pe 13 iulie.

Potrivit Reuters şi AFP, Emmanuel Macron a ordonat reorganizarea instituţiei prezidenţiale; el i-a cerut secretarului general al Palatului Elysee să ia măsuri pentru a evita repetarea disfuncţionalităţilor. Preşedintele va vorbi public pe această temă "când va considera că este util", adaugă France Presse, care apreciază că în Franţa are loc o criză politică.

Citit 2618 ori Ultima modificare Marți, 24 Iulie 2018 00:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.