China investeşte masiv în infrastructura rutieră din Bulgaria

China investeşte masiv în infrastructura rutieră din Bulgaria
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Două companii chineze sunt gata să investească 1,5 miliarde de euro în drumul Ruse - Veliko Târnovo şi în tunelul de sub muntele Şipka, a anunţat, marţi, la Gorna Oriahovitsa, ministrul bulgar al dezvoltării regionale, Nikolai Nankov.

"Avem posibilitatea de a construi drumul Veliko Târnovo - Ruse cu bani de la buget, precum şi de a da startul pentru o parte din acesta, în etape sau integral, plus tunelul pe sub Şipka. Am semnat şi memorandumuri de parteneriat şi înţelegere cu China, inclusiv şi pentru un al doilea pod peste Dunăre, în apropiere de Ruse. Astfel avem deschise două oportunităţi - pentru finanţare naţională şi pe linia parteneriatului public privat", a anunţat Nankov, potrivit Trud, citat de Rador.

El a adăugat că în această toamnă se va decide care dintre cele două variante va fi aleasă. De asemenea, a arătat că parametrii companiilor chineze sunt deosebit de serioşi. "Vorbesc despre o investiţie de câteva sute de milioane de euro până la 1,5 miliarde de euro, cât este valoarea întregii autostrăzi. Partea de nord a Bulgariei va fi prioritară pentru finanţare pe linia banilor de la buget", a promis Nankov.

"În câteva zile vom face prima săpătura la segmentul estic al autostrăzii Hemus, lucrăm intens la segmentul de 10 kilometri de la Yablanitsa către Boaza. Urmează să dăm startul procedurilor de licitaţie pentru construirea traseului între Boaza şi drumul Lovec - Plevna. Anul viitor vom construi şi aceşti 52 de km din autostrada Hemus, iar în luna octombrie demarăm licitaţiile pentru reabilitarea drumului Lovec - Plevna către Veliko Târnovo - Byala. În septembrie. așteptăm decizia Înaltei Curţi Administrative cu privire la plângerea Evaluării Influenţei Asupra Mediului, iar dacă avem o decizie în avantajul Agenţiei pentru Infrastructură Rutieră, vom da startul procedurii de înstrăinare pentru autostrada Ruse - Veliko Târnovo", a subliniat Nankov.

Întrebat despre construirea unui al treilea pod peste Dunăre, ministrul Nankov a răspuns că Bulgaria are nevoie de un al treilea pod, având în vedere traficul real, precum şi faptul că se va construi drumul Veliko Târnovo - Ruse şi se va realiza o conexiune rapidă pe coridorul IX, de la Sankt Petersburg, Helsinki, prin Moldova, România şi Bulgaria către Orientul Apropiat.

Citit 3180 ori Ultima modificare Joi, 16 August 2018 19:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.