Theresa May, dispusă la un nou referendum pe tema Brexit

Theresa May, dispusă la un nou referendum pe tema Brexit
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul britanic Theresa May i-a cerut liderului laburist Jeremy Corbyn să susţină proiectul ei de acord pentru Brexit după propunerea unor compromisuri, între care posibilitatea de a vota cu privire la organizarea unui al doilea referendum, relatează Reuters.

"Am arătat astăzi că sunt dispusă să fac un compromis pentru ca poporul britanic să iasă din UE", a scris Theresa May, într-o scrisoare datată 21 mai şi adresată liderului opoziţiei laburiste britanice Jeremy Corbyn despre proiectul ei de acord pentru retragerea Regatului Unit din UE (Withdrawal Agreement Bill - WAB), care conţine termenii ieşirii Marii Britanii din UE.

"WAB este ultima noastră şansă de a face acest lucru", a spus May. ''Vă cer să faceţi de asemenea un compromis, astfel încât să putem oferi ceea ce ambele noastre partide au promis în programele noastre şi să restabilim încrederea în politica noastră'', a subliniat premierul britanic.

Într-o serie de declaraţii anterioare, Theresa May a arătat că recunoaşte „forţa autentică şi sinceră a sentimentului din întreaga Cameră (a Comunelor - n.r.) privind această chestiune importantă”. „De aceea, guvernul va include în Legea Acordului de Retragere o cerinţă de a vota dacă să aibă loc sau nu un al doilea referendum", a spus ea, transmiţându-le "acelor parlamentari care doresc un al doilea referendum pentru confirmarea acordului" că este nevoie de un acord, deci de legea respectivă.

Legea pe care prim-ministrul intenţionează să o trimită parlamentului luna viitoare va include "şi alte schimbări semnificative pentru protecţia integrităţii economice şi constituţionale a Regatului Unit". "Realitatea este că după trei încercări de a asigura acordul parlamentar, nu vom ieşi din Uniunea Europeană dacă nu avem un acord care să întrunească un suport transpartinic mai larg", a mai spus May, într-un discurs în care şi-a prezentat oferta cu care speră să îi convingă pe parlamentari să susţină acordul negociat cu Bruxellesul.

Corbyn a declarat marţi că partidul său nu va susţine acordul de retragere din UE, descriind noua ofertă a premierului May ca fiind "în mare parte o reluare a poziţiei guvernului" în discuţiile avute cu opoziţia şi care au eşuat săptămâna trecută.

La aproape trei ani după ce 52 la sută dintre britanici s-au pronunţat, într-un referendum, pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, în rândul politicienilor britanici nu există un acord privind data şi modul în care „divorţul” va avea loc.

Data iniţială a ieşirii din UE a fost 29 martie 2019, deşi premierul May nu a reuşit să convingă parlamentarii britanici să aprobe acordul negociat cu Bruxellesul, astfel că şefa executivului a prezentat o ofertă Partidului Laburist, pentru a ajunge la un compromis.

Citit 1534 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Mai 2019 18:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.