Candidată la preşedinţia Comisiei Europene. Ursula von der Leyen, la vot în faţa Parlamentului European

Candidată la preşedinţia Comisiei Europene. Ursula von der Leyen, la vot în faţa Parlamentului European
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ursula von der Leyen, care speră să devină prima femeie care câştigă preşedinţia Comisiei Europene, va fi supusă astăzi, 16 iulie, votului eurodeputaţilor, la Strasbourg, un scrutin cu rezultat incert şi la care aleşii anti-UE ar putea juca un rol decisiv, relatează AFP.

Pentru a-i succeda luxemburghezului Jean-Claude Juncker, germana, apropiată a cancelarului Angela Merkel, trebuie să obţină o majoritate absolută în Parlamentul European, adică cel puţin 374 de voturi. Întrebarea este dacă va reuşi să adune voturi suficiente din tabăra proeuropenilor, fără a avea nevoie de sprijin din partea euroscepticilor.

Numeroşi eurodeputaţi au fost nemulţumiţi de felul în care ea a fost desemnată: după un summit de trei zile la Bruxelles, plin de răsturnări de situaţie, liderii din UE au ales-o la 2 iulie, ignorând candidaţii prezentaţi de Parlamentul European.

Partidul Popular European (PPE), formaţiunea de dreapta din care ea face parte şi care constituie principala forţă din PE, cu 182 de aleşi, a promis că o va vota.

Însă socialiştii din cadrul grupului S&D (154 de aleşi) şi liberal-centriştii din cadrul grupului Înnoim Europa (108 aleşi), de care aparţin macroniştii francezi, nu s-au angajat pentru moment la nimic. Ironie a istoriei, în tabăra social-democraţilor, exact compatrioţii Ursulei von der Leyen, SPD, partenerii de coaliţie ai creştin-democraţilor conduşi de Merkel, sunt cei mai virulenţi împotriva candidaturii sale. Iar asta în contextul în care Germania nu a mai avut un reprezentant la şefia Comisiei Europene de 52 de ani. Germania nu a deţinut acest post decât o singură dată, la momentul creării Comisiei, cu Walter Hallstein, între 1958 şi 1967.

SPD, care are 16 eurodeputaţi în total, le-a transmis de altfel un document social-democraţilor europeni, explicând de ce consideră candidatura ei ca fiind ilegitimă şi neadecvată.

Pentru moment, nimic nu este jucat, comentează AFP. Socialiştii, dar şi liberal-centriştii vor lua decizia definitivă după discursul Ursulei von der Leyen (60 de ani) şi după răspunsurile sale din PE de marţi, ceea ce deschide calea pentru orice negocieri.

Socialiştii îşi doresc înainte de toate ca Ursula von der Leyen să le promită că va continua, în viitoarea Comisie, politica fără concesii a fostului prim-vicepreşedinte olandez al executivului comunitar, Frans Timmermans, socialist, faţă de ţările care încalcă statul de drept, cum ar fi Ungaria şi Polonia, prin nerespectarea, de exemplu, a independenţei judecătorilor. Timmermans urmează să rămână prim-vicepreşedinte al Comisiei, aşa cum a promis Ursula von der Leyen.

În ceea ce îi priveşte, liberal-centriştii insistă ca daneza Margrethe Vestager, candidata lor la preşedinţia Comisiei, să aibă exact acelaşi rang ca Timmermans în noul executiv comunitar. În schimb, Verzii (74 de aleşi) şi stânga radicală (GUE/NGL, 41 de aleşi) au exclus deja orice vot pentru Ursula von der Leyen, în timp ce euroscepticii nu au luat încă o decizie finală.

În cazul unui eşec în PE al Ursulei von der Leyen, care este ministrul german al Apărării, liderii din UE vor trebui să prezinte un nou candidat. Un scenariu de criză pe care nimeni nu îl vrea, într-o Uniune Europeană deja afectată de problema Brexitului.

Citit 957 ori Ultima modificare Marți, 16 Iulie 2019 00:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.