Tensiuni la summitul G7

Tensiuni la summitul G7
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Liderii celor mai industrializate ţări din lume s-au întâlnit la Biarritz, în Franţa, ca să caute soluţii pentru crizele planetei: războaie comerciale, schimbările climatice şi incendiile din pădurea amazoniană. Discuțiile la summitul G7 au fost însă tensionate, mai ales din cauza preşedintelui american, care vrea reîntoarcerea Rusiei în grupul elitelor economice și anunţă noi taxe împotriva Chinei.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, tulbură apele în toată lumea. A provocat scăderea burselor mondiale după ce le-a ordonat companiilor americane să se retragă din China, în urma războiului comercial pe care tot el l-a început. A impus taxe pe importuri chinezeşti, iar Beijingul i-a răspuns cu aceeaşi monedă. Acum, la Biarritz, la summitul G7, Trump a ameninţat Franţa, care şi-a anunţat intenţia să taxeze, cu 3 la sută, afacerile companiilor americane de tehnologie care activează în Hexagon, că „o să le punem niște taxe pe vin cum nu au mai văzut vreodată”.

Liderii G7 au ajuns la un acord pentru consolidarea dialogului cu Rusia, exclusă în 2014, dar consideră că este prea devreme pentru reintegrarea acesteia într-un G8, susţin surse diplomatice, citate de AFP. Cei 7 conducători sunt de acord pentru consolidarea şi coordonarea cu Rusia în privinţa crizelor actuale, dar "consideră că este prea devreme ca Rusia să fie reintegrată", au precizat sursele diplomatice. Rusia a fost exclusă în 2014 din G8 din cauza anexării Peninsulei Crimeea și a implicării Kremlinului în războiul civil din Ucraina, la insistențele predecesorului lui Trump, Barack Obama. Marea Britanie, Germania, Franța și Canada s-au opus în repetate rânduri revenirii la formatul G8 până când Vladimir Putin nu va face concesii în ceea ce privește situația din Ucraina.

Donald Trump,a declarat duminică, în cadrul summit-ului de la Biarritz, că ia în calcul posibilitatea de a-l invita pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, la următorul summit al organizației, care va avea loc în 2020 în SUA, potrivit Bloomberg și TASS. Trump declarase săptămâna trecută că susține ideea revenirii la formatul G8 prin readmiterea Rusiei în organizație.

La rândul său, președintele Consiliului European, Donald Tusk, declarase sâmbătă că există mai multe motive pentru care Rusia nu poate fi acceptată din nou în Grupul ţărilor puternic industrializate, relatează site-ul agenției Reuters. „În urmă cu un an, în Canada, Donald Trump a sugerat reinvitarea Rusiei în G7, afirmând că anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia a fost parțial justificată și că trebuie să acceptăm acest lucru", a declarat Donald Tusk. „Sub nicio formă nu putem fi de acord cu această logică", a adăugat oficialul european. Germania, Franța și Marea Britanie au respins de asemenea propunerea privind reinvitarea Rusiei în grup și revenirea la formatul G8. Tusk a declarat că motivele respingerii Moscovei din grup au rămas valide, la care au fost adăugate motive noi, inclusiv „provocările lansate de Rusia în Marea Azov”.

Summitul Grupului ţărilor puternic industrializate se desfășoară în perioada 24-26 august în staţiunea Biarritz, situată în sud-vestul Franţei. Uniunea Europeană este reprezentată de Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, la reuniunea cu liderii ţărilor din G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Liderii G7 au întâmpinaţi cu proteste de către francezi pentru că, în opinia lor, liderii au promis multe, dar nu au făcut nimic pentru a ameliora criza climatică și inegalitatea socială. La Bayonne, la opt kilometri de locul summitului, polițiștii au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Citit 1052 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2019 17:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.