Ambasada Rusiei, sfidătoare la adresa Principesei Margareta

Ambasada Rusiei, sfidătoare la adresa Principesei Margareta
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ambasada Rusiei în România a criticat-o puternic pe Principesa Margareta, după ce Custodele Coroanei Române și-a manifestat îngrijorarea față de comportamentul agresiv al Moscovei în regiunea Mării Negre, pe care l-a descris ca fiind principala amenințare la securitatea de pe flancul estic al NATO. Alteța Sa a făcut afirmațiile cu pricina la o recepție a corpului diplomatic, premergătoare Zilei Naționale a României, de la 1 Decembrie.

MS Margareta a subliniat tensiunile din regiune după acțiunile tot mai agresive ale Federației Ruse din ultimii ani. Custodele Coroanei române a amintit de atacul Rusiei asupra Georgiei, intervenția din Orientul Mijlociu, anexarea Crimeei și întreținerea conflictului din Donbas, estul Ucrainei.

„Susţinem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaţilor noştri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut şi contribuţiile aliaţilor noştri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina şi în jurul Mării Negre. Permiteţi-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securităţii noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 şi intervenţia militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obişnuia să fie numit "flancul sudic" al NATO. Am sporit bugetele noastre de apărare şi vom continua în acest sens. Dar cu toţii ar trebui să rămânem fideli principiului cardinal potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecţia pe care am învăţat-o din ororile secolului trecut", a precizat MS Margareta. Nu în ultimul rând, a fost denunţat și ”odiosul Pact Ribbentrop-Molotov semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea”.

În replică, Ambasada Rusiei în România transmite pe pagina de Facebook că MS Margareta „a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic", care are grija securității și bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumătăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic. Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut”. Mai mult, Ambasada Rusiei i se adresează MS Margareta, peiorativ, numind-o „o persoană de sânge regal” sau „doamna Margareta”.

Nu este pentru prima oară când Ambasada Rusiei de la București are poziții controversate în ceea ce privește realitatea istorică. În iunie 2019, misiunea diplomatică rusească de pe teritoriul român încerca să justifice anexarea Basarabiei, susţinând că autoritățile noastre au aplicat tratamente violente împotriva localnicilor. Tot în acest an, Ambasada Rusiei provoca indignare printr-o serie de postări privind rolul soldatului sovietic în „eliberarea” României la finalului celui de-Al Doilea Război Mondial. În față acestor postări, românii au amintit de atrocitățile comise de soldații Armatei Roșii precum crime, violuri sau jafuri.

Citit 2042 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2019 18:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.