Rămâne unită Marea Britanie după Brexit?

Rămâne unită Marea Britanie după Brexit?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a câștigat alegerile din Marea Britanie, acesta a scăzut în sondaje în Scoția, ceea ce ar putea reprezenta „o bombă constituțională cu ceas”, relatează site-ul postului CNN.

Boris Johnson și premierul scoțian Nicola Sturgeon, liderul Partidului Național Scoțian, care a informat deja că va cere un referendum pentru independență, sunt pe punctul de a intra conflict. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea obținută de Partidul Conservator reprezintă acum o certitudine, iar Scoția refuză să iasă din Uniunea Europeană. „Boris Johnson are un mandat de a scoate Marea Britanie din UE. Trebuie să accepte că eu am un mandat pentru a oferi un viitor alternativ pentru Scoția”, a declarat recent Sturgeon. Boris Johnson a avertizat anterior că nu va oferi Scoției posibilitatea de a organiza un referendum pentru independență. Pe de altă parte, mulți unioniști din Irlanda de Nord consideră că înțelegerea negociată de premierul britanic reprezintă o „trădare” și sunt de părere că aceasta va izola provincia de restul Marii Britanii.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis vineri seară prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinţei scoţienilor. Sturgeon l-a avertizat duminică pe Johnson că nu poate ține Scoția în Marea Britanie împotriva voinței sale, relatează site-ul agenției Reuters. „Dacă are impresia că refuzul lui înseamnă încheierea problemei, se înșală”, a declarat liderul Executivului regional, Nicola Sturgeon. „Nu poți păstra Scoția în uniune împotriva voinței sale. Dacă Marea Britanie va continua să existe va fi doar prin consens. Iar dacă Boris Johnson este încrezător în cazul Marii Britanii atunci ar trebui să aibă încredere și să permită oamenilor să decidă”, a adăugat aceasta.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor, un fapt fără precedent. Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul britanic privind Brexit din 2016. Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55 la sută dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.

Citit 1534 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 16:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.