Coronavirusul, mai contagios decât se aşteptau specialiştii

Coronavirusul, mai contagios decât se aşteptau specialiştii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Sănătăţii din China, dr. Ma Xiaowei, a dezvăluit noi informaţii despre coronavirusul Wuhan: el poate fi transmis chiar şi atunci când nu dă simptome. Astfel, se confirmă faptul că transmisia virusului este mult mai rapidă decât se aşteptau specialiştii, relatează CNN.

Un consilier al agenţiei de sănătate din Statele Unite spune că noile informaţii schimbă complet toată strategia pe care guvernele lumii trebuie să o aibă în ceea ce priveşte coronavirusul. „Când am aflat aceste informaţii am realizat că asta înseamnă că virusul este mult mai contagios decât am crezut iniţial”, a spus dr. William Schaffner, consilier la Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor. Dacă Ma are dreptate, atunci virusul se află într-o constantă evoluţie, iar, timp de două săptămâni, oamenii ar fi putut să îl răspândească fără ca măcar să ştie că s-au îmbolnăvit. Coronavirusul a ucis deja peste 50 de persoane în China şi a infectat mii. El s-a răspândit până în Franţa, Canada şi Statele Unite. Într-o conferinţă de presă, duminică, Dr. Jennifer Layden, epidemiolog de la Departamentul de Sănătate al guvernului statului Illinois, a declarat că femeia infectată cu coronavirus din acest stat nu a avut simptome ale bolii în timp ce călătorea din Wuhan în SUA pe 13 ianuarie, fapt ce confirmă informaţiile date de ministrul Sănătăţii chinez.

Pe de altă parte, cercetătorii chinezi au anunţat că au izolat cu succes tulpina noului tip de coronavirus care a provocat zeci de decese în centrul Chinei. Reuşita lor reprezintă o etapă crucială în procedura de creare a unui vaccin, informează DPA, citat de Agerpres. Xu Wenbo, directorul Institutului pentru boli virale din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China, a făcut acest anunţ duminică într-o conferinţă de presă. Tot duminică, autorităţile din provincia Guangdong din sudul Chinei au emis un decret prin care i-au somat pe toţi rezidenţii să poarte măşti medicinale atunci când ies din locuinţe, în contextul eforturilor complexe depuse de oficialii chinezi pentru a preveni răspândirea virusului pe teritoriul ţării.

Sunt peste 2.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus la nivel mondial, cele mai multe fiind în China, iar bilanțul deceselor a ajuns la 56, potrivit unor date făcute publice duminică, informează Reuters. Președintele chinez Xi Jinping a avertizat sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a Biroul Politic Permanent al Partidului Comunist, că „situația este gravă” în China.

Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada. Organizația Mondială a Sănătății a fost la un pas să declare stare de urgență de sănătate. Unii specialiști au dubii dacă autorităţile din China pot ține epidemia sunt control.

Citit 2757 ori Ultima modificare Duminică, 26 Ianuarie 2020 17:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.