Statul de drept, esenţial pentru legitimitatea UE

Statul de drept, esenţial pentru legitimitatea UE
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Statul de drept este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene (UE), prin urmare apărarea sa şi tragerea la răspunde a celor care comit abuz de încredere sunt esenţiale în menţinerea legitimităţii UE, în special într-un moment de criză de încredere, atrage atenţia procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, într-un articol din raportul anual al GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), publicat miercuri.

"Crearea Biroului Procurorului Public European (EPPO - n.r.), care sperăm să devină operaţional la sfârşitul lui 2020, este un pas important în această direcţie, având potenţialul de a schimba complet paradigma în domeniul justiţiei penale", scrie Kovesi.

Ea îşi exprimă dorinţa ca EPPO să fie o instituţie "flexibilă şi orientată spre rezultate", cu proceduri eficiente însoţite de o respectare strictă a "garanţiilor fundamentale ale persoanelor care sunt investigate".

Pentru a-şi îndeplini pe deplin misiunea, EPPO va trebui să fie total independent, să acţioneze doar în interesele UE, fără a primi comenzi de la autorităţile europene sau naţionale", adaugă procurorul-şef european.

Kovesi mai spune că experienţa de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România o face conştientă de provocările cu care se confruntă noul parchet european. O provocare, potrivit ei, este "navigarea prin particularităţile a 22 de sisteme juridice, care prevăd diferite garanţii pentru suspecţi şi reguli procedurale privind admisibilitatea probelor".

Citit 491 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Iunie 2020 22:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.