Congresul SUA, somat să elimine statuile liderilor confederaţi

Congresul SUA, somat să elimine statuile liderilor confederaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a cerut miercuri Congresului să adopte imediat măsuri pentru a elimina din Capitoliul Statelor Unite ale Americii 11 statui reprezentând lideri şi soldaţi ai forţelor confederate din perioada războiului civil, informează Reuters.

"Statuile lor aduc un omagiu urii, nu reprezintă o moştenire. Ele trebuie înlăturate", a scris Pelosi, într-o scrisoare adresată conducerii unei comisii a Congresului, responsabilă cu gestionarea statuilor expuse la Capitoliu.

Apelul său survine în contextul frământărilor sociale din SUA, generate de probleme precum inegalitatea rasială şi brutalitatea poliţiei, declanşate în urma morţii pe 25 mai a lui George Floyd. Acest incident a fost cel mai recent dintr-o lungă listă de cazuri în care bărbaţi şi femei de culoare şi-au pierdut viaţa ca urmare a modului în care au fost trataţi de poliţişti.

De la moartea lui Floyd, autorităţi din sudul SUA, unde afro-americanii au fost ţinuţi în sclavie până la sfârşitul războiului civil (1861-1865) dispun în această perioadă înlăturarea monumentelor ridicate în onoarea forţelor confederate. Statuile forţelor confederate expuse în Capitoliul SUA, care adăposteşte un număr mare de monumente ale unor figuri importante din istoria americană, printre care generalul Robert E. Lee şi preşedintele Confederaţiei, Jefferson Davis.

Comisia mixtă căreia Pelosi i-a adresat apelul de eliminare a statuilor este formată din parlamentari aparţinând ambelor partide politice şi nu este clar deocamdată care va fi reacţia acestora.

Tot miercuri, preşedintele Donald Trump a respins ideea redenumirii bazelor militare americane care au primit nume ale unor lideri ale forţelor confederate, respingând apelurile de schimbare făcute după moartea lui George Floyd.

Din aceeaşi serie de acte declarat antirasiste, o statuie a lui Cristofor Columb a fost decapitată marţi seară la Boston şi o alta a fost târâtă lângă un lac în Virginia. Navigatorul genovez, prezentat mult timp drept "descoperitorul Americii", este considerat acum ca fiind una din figurile genocidului amerindienilor şi indigenilor în general, fiind contestat în aceeaşi măsură ca stăpânii de sclavi sau generalii confederaţi din timpul războiului civil american.

De asemenea, guvernatorul statului Virginia, unde s-au instalat primii colonişti englezi şi care a devenit ulterior centrul Americii sclavagiste, a spus săptămâna trecută că vor să înlăture rapid o altă statuie din oraş, cea a comandantului-şef al armatei sudiste, generalul Robert E. Lee.

Această mişcare socială care atacă simbolurile unei trecut sclavagist şi rasist afectează şi alte ţări, în special Marea Britanie şi Belgia, unde statuile unor figuri coloniale au fost atacate în ultimele zile.

Citit 889 ori Ultima modificare Joi, 11 Iunie 2020 22:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.