UPDATE Guvernul francez al lui Edouard Philippe a demisionat | Jean Castex, desemnat prim-ministru

UPDATE Guvernul francez al lui Edouard Philippe a demisionat | Jean Castex, desemnat prim-ministru
Decizie: "O nouă echipă, pentru un nou drum"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

UPDATE. Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere a societăţii după izolarea impusă de criza coronavirusului, transmit agenţiile internaţionale de presă. Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, a anunţat Palatul Elysee într-un scurt comunicat. Jean Castex îl înlocuieşte pe Edouard Philippe, care a demisionat în cursul zilei. Noului guvern îi va reveni misiunea reinventării politice, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022.


Premierul francez Edouard Philippe i-a remis vineri, 3 iulie 2020, demisia guvernului său preşedintelui Emmanuel Macron, care a acceptat-o, a anunţat Palatul Elysée, precizând că "un nou prim-ministru va fi numit în orele următoare", transmite AFP.

Guvernul demisionar va gestiona treburile curente până la numirea unui nou executiv. Schimbarea guvernului a fost dorită de preşedinte, care, într-un interviu apărut vineri în mai multe ziare regionale, a promis o "nouă echipă" pentru un "nou drum", cu "noi obiective de independenţă, de reconstrucţie, de reconciliere şi cu noi metode", în a doua partea a mandatului său, până la scrutinul din 2022.

Macron a rămas totuşi evaziv în ceea ce priveşte păstrarea sau nu în fruntea noului guvern a lui Edouard Philippe, pe care l-a numit în funcţie după alegerea sa la Elysee, în 2017. "De trei ani alături de mine, el realizează cu guvernele succesive o muncă remarcabilă şi am întreprins reforme importante, istorice, în circumstanţe adesea foarte dificile", a subliniat Macron.

Potrivit unui sondaj publicat miercuri, 57 la sută dintre francezi doresc ca Edouard Philippe să rămână prim-ministru.

Îndemnându-i pe francezi să se pregătească pentru o perioadă "foarte grea" din punct de vedere economic, Emmanuel Macron a precizat, de asemenea, în interviu, care vor fi priorităţile din a doua jumătate a mandatului său, care se încheie în primăvara lui 2022. "Relansarea economiei, continuarea reformării sistemului nostru de protecţie socială şi a mediului, restabilirea unei ordini republicane juste, apărarea suveranităţii europene", se vor afla pe foaia de parcurs a viitorului guvern.

Această schimbare de guvern era aşteptată în urma turului al doilea de duminică, 28 iunie, al alegerilor locale, marcat de un absenteism puternic, un regres al partidului prezidenţial LREM (La République en marche) şi un avans al ecologiştilor în centrele urbane.

Edouard Philippe, mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, vine de la dreapta spectrului politic şi nu s-a înscris niciodată în partidul prezidenţial.

După accederea lor la putere, cei doi oameni politici au întreprins mai multe reforme controversate, precum cea a asigurării de şomaj, şi s-au confruntat cu crize multiple, precum cea a “vestelor galbene” şi cea sanitară legată de epidemia de COVID-19, care l-a determinat pe Macron să spună că trebuie să “se reinventeze”.

Noului guvern îi va reveni, aşadar, misiunea acestei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022, mai scrie AFP.

Citit 535 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2020 15:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.