Serbia şi Kosovo reiau negocierile de normalizare a relaţiilor

Serbia şi Kosovo reiau negocierile de normalizare a relaţiilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Serbia şi Kosovo au reluat joi dialogul, după luni de întreruperi şi crize repetate, însă drumul către normalizarea relaţiilor lor este plin de obstacole, notează France Presse.

Vechi de peste două decenii, de la ultimele războaie care au destrămat fosta Iugoslavie (1998-1999), acest conflict rămâne un pericol pentru stabilitatea continentului. Belgradul nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie sudică, populată majoritar de albanezi. Acordurile de normalizare încheiate în 2013 au rămas în mare parte literă moartă.

Kosovo este recunoscut ca stat independent de majoritatea occidentalilor, inclusiv 22 din cei 27 de membri UE, dar nu de Rusia şi China, ceea ce închide de facto porţile ONU pentru acest teritoriu de 2 milioane de locuitori. De partea sârbă, problema este un obstacol în procesul său de aderare la UE.

După o discuţie virtuală ţinută weekendul trecut, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi prim-ministrul kosovar Avdullah Hoti urmau să se reîntâlnească personal la Bruxelles. Este prima întâlnire de acest gen după primăvara anului 2019, când un summit la Berlin între Aleksandar Vucic şi omologul său kosovar Hashim Thaci nu a dat niciun rezultat.

Citit 624 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.