Bugetul UE pentru Sănătate, totul până la… bani

Bugetul UE pentru Sănătate, totul până la… bani
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Decizia de a concentra resursele financiare pe relansarea economiei a obligat Uniunea Europeană (UE) să îşi revizuiască drastic planurile de a răspunde la criza de medicamente prin repatrierea capacităţilor de producţie din Asia, transmite Reuters.

În conformitate cu acordul pentru un buget destinat relansării economiei, la care au ajuns marţi după un summit maraton, liderii Uniunii Europene au decis să reducă cu 80 la sută fondurile alocate pentru sănătate până în 2027. De mai mulţi ani, blocul comunitar se confruntă cu o criză de medicament vitale, inclusiv vaccinuri şi antibiotice, iar acum are probleme în a cumpăra medicamentele de care au nevoie pacienţii cu COVID-19 aflaţi la terapie intensivă. Pentru a răspunde la această problemă, Comisia Europeană a propus crearea, de la zero, a unui buget dedicat sănătăţii pentru perioada 2021-2027 cu o valoare de 9,4 miliarde de euro. Cu toate acestea, presaţi de nevoia urgentă de a relansa economia, liderii UE au decis să reducă fondurile alocate sănătăţii până la 1,7 miliarde de euro.

"Regretăm că propunerea noastră foarte ambiţioasă nu a fost urmată în întregime", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, adăugând însă că un nou buget pentru sănătate este "un bun punct de plecare".

Uniunea Europeană avea în vedere să ofere stimulente financiare producătorilor de medicamente, pentru ca aceştia să îşi readucă în Europa o parte din fabricile lor din Asia. Acum însă, UE va fi nevoită să îşi revizuiască planurile.

Problemele în aprovizionare cu medicamente cu care se confruntă blocul comunitar, în pofida puterii sale financiare, sunt scoase în evidenţă de dificultăţile pe care le întâmpină în achiziţionarea de analgezice, anestezice şi medicamente pentru resuscitare, de care este nevoie pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 aflaţi la terapie intensivă.

Purtătorul de cuvânt al CE a precizat că Executivul comunitar analizează în prezent alte oferte, după ce prima licitaţie lansată pe 29 iunie, în numele a zece state membre UE, nu a avut succes. Licitaţiile comune sunt destinate să evite competiţia între statele membre pentru medicamente şi alte echipamente vitale.

În schimb, acordurile de achiziţie în avans semnate cu producătorii de posibile vaccinuri împotriva COVID-19 şi alte medicamente aflate în stadiul de dezvoltare nu sunt afectate de reducerile bugetare, pentru că ele se bazează pe fondurile de urgenţă alocate deja.

Citit 973 ori Ultima modificare Joi, 23 Iulie 2020 18:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.