A fugit din Coreea de Nord şi s-a întors cu… coronavirus

A fugit din Coreea de Nord şi s-a întors cu… coronavirus
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un dezertor în vârstă de 24 de ani s-a întors în Coreea de Nord săptămâna trecută, în același mod în care a plecat, dar pe fondul pandemiei de COVID-19 fuga sa ilegală a atras mai multă atenție, relatează Reuters.

Autoritățile sud-coreene l-au identificat pe bărbat doar după numele de familie, Kim, și afirmă că acesta este „fugarul” pe care Coreea de Nord îl acuză de trecerea ilegală a frontierei comune, săptămâna trecută, cu simptome de COVID-19.

Potrivit armatei sud-coreene, Kim, care este anchetat pentru agresiune sexuală în Coreea de Sud, a reușit să eludeze forțele de la graniță târându-se printr-o gură de canalizare și înotând apoi prin râul Han până în Nord, în 19 iulie. Acesta pare să fi petrecut câteva zile acolo înainte să fie capturat de autoritățile nord-coreene.

Șeful armatei sud-coreene, Park Han-ki, a declarat marți în fața parlamentului că Kim, care are 163 de centimetri și cântărește 54 de kilograme, a tăiat sârma ghimpată instalată la capătul conductei care ajunge la râu. Un oficial de la Seul a declarat pentru Reuters că se crede că bărbatul a urmat o cale similară când a dezertat în Sud, în 2017, iar autoritățile afirmă că acesta ar fi filat zona la începutul lunii iulie, aparent pentru a se pregăti de fugă.

Povestea lui Kim ca dezertor începe și, până acum, se termină în orașul de graniță Kaesong, care găzduia un parc industrial și biroul de legătură dintre cele două țări, aruncat în aer de regimul de la Phenian, la jumătatea lunii iunie. Șocul economic cauzat de închiderea în 2016 a proiectului industrial, pe fondul tensiunilor privind programul nuclear nord-coreean, l-a determinat pe Kim să își încerce norocul în Sud.

Nu se cunosc prea multe detalii despre cum și-a câștigat acesta existența în Coreea de Sud, dar o persoană care îl cunoaște le-a declarat jurnaliștilor Reuters că bărbatul ar fi dator 20 de milioane de won (16.800 de dolari) unui alt dezertor din Kaesong.

Potrivit poliției sud-coreene, o femeie care a dezertat la rândul ei din Coreea de Nord a înaintat o plângere pe 12 iunie, acuzându-l pe bărbat că ar fi încercat să o agreseze sexual, în locuința acestuia. Kim a fost interogat de poliție pe 21 iunie și a negat acuzațiile, dar ancheta a luat o nouă turnură când o cunoștință a acestuia le-a declarat polițiștilor, în 12 iulie, că ar fi amenințat-o pe femeie și că plănuiește să fugă în Nord. Un mandat de arestare a fost emis pe numele bărbatului două zile mai târziu, dar potrivit presei nord-coreene acesta ar fi ajuns deja în țara condusă de Kim Jong-un.

Autoritățile nord-coreene l-au găsit pe Kim în Kaesong și au afirmat că acesta prezenta simptome asociate cu COVID-19. Liderul Kim Jong-un a dispus plasarea în carantină a orașului și a decretat stare de urgență, potrivit relatărilor presei nord-coreene de duminică.

Autoritățile de la Seul afirmă însă că nu au existat indicii că bărbatul ar fi fost infectat cu noul coronavirus înainte să treacă granița și că două persoane cu care acesta a intrat în contact apropiat au fost testate negativ pentru COVID-19.

Citit 958 ori Ultima modificare Marți, 28 Iulie 2020 19:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.