În Belarus, speranța ia locul fricii. ”Ne simțim liberi pentru prima dată în viață”

În Belarus, speranța ia locul fricii. ”Ne simțim liberi pentru prima dată în viață”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

UPDATE, duminică, 16 august 2020. Un sentiment de euforie i-a cuprins pe oamenii ieșiți în străzi, în Belarus, pentru a protesta față de președintele Aleksandr Lukașenko. Cetățenii flutură steagul opoziției - alb cu o dungă roșie - și poartă flori și baloane, pentru a demonstra că acțiunea lor este pașnică, scrie BBC, citată de digi24.ro.

"Ne simțim liberi pentru prima dată în viață. Este un sentiment uimitor", a declarat Andrei, un tânăr în vârstă de 33 de ani. Mulți sunt optimiști că un nou început îi așteaptă în Belarus, după 26 de ani sub conducerea președintelui Lukașenko. "Suntem siguri că totul se va schimba. Credem în victoria noastră. De aceea vom ieși pe stradă în fiecare zi", a declarat Ekaterina, care s-a alăturat mulțimii din centrul orașului Minsk.

Sâmbătă, au apărut imagini din timpul protestelor care surprind momentul uciderii unui manifestant pașnic. La scurt timp după aceea, președintele Aleksandr Lukașenko a anunțat că a vorbit cu Vladimir Putin, iar liderul de la Kremlin a promis că va ajuta regimul de la Minsk.

Mii de persoane au fost arestate în timpul protestelor, băgate în închisori și torturate. Tot mai multe mărturii apar în acest sens. Oficial, autoritățile au recunoscut că sunt doi morți și sute de răniți, dar bilanțul victimelor ar putea fi mai mare. Duminică s-a împlinit o săptămână de la scrutinul controversat care a scos oamenii în stradă, iar lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, le-a cerut oamenilor să manifesteze pașnic.

Ambasadorul Belarus în Slovacia, Igor Leșcenia, și-a declarat solidaritatea cu protestatarii, potrivit Reuters. ”Sunt alături de cei care au ieșit pe străzile orașelor din Belarus pentru a demonstra pașnic și pentru a-și face auzită vocea. Poporul din Belarus și-a câștigat acest drept prin suferință”, a spus diplomatul, într-un mesaj video publicat de Nasha Niva media.

Uniunea Europeană a dat undă verde pentru a sancționa represiunea protestelor din Belarus, după realegerea contestată a președintelui Aleksandr Lukașenko, au declarat pentru AFP mai mulți oficiali europeni.

Protestatarii reținuți în aceste zile în Belarus povestesc cum au fost dezbrăcați la pielea goală, bătuți și amenințați cu violul în arest, mărturiile lor despre ”camerele torturii” fiind preluate de Amnesty International și alte organizații care monitorizează respectarea drepturilor omului. Activiștii pentru drepturile omului spun că există tot mai multe dovezi privind abuzurile și brutalitatea poliției pe fondul masivelor proteste care au izbucnit după scrutinul prezidențial de duminica trecută, ce a dus la mult contestata realegere a lui Lukașenko, notează BBC News. Nu mai puțin de 6.700 de protestatari au fost arestați în cele cinci zile de manifestații, mulți dintre cei eliberați povestind despre bătăile și abuzurile la care au fost supuși.


Alegeri cu... prelungiri în Belarus. Continuă protestele împotriva lui Lukaşenko. Protestatarii au ieşit, miercuri seara, 12 august 2020, pe străzile din Belarus, pentru a patra noapte consecutiv, pentru a demonstra împotriva a ceea ce consideră că a fost fraudarea alegerilor la scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, în pofida violenţei de care au dat dovadă forţele de ordine, informează dpa, citată de Agerpres.

Rezultatele oficiale l-au dat drept câştigător, cu 80%, pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Mai multe canale independente au postat pe Telegram înregistrări video cu protestatari din Minsk, Grodno, Brest şi alte oraşe din Belarus, care cereau demisia şefului statului şi încetarea violenţei.

Sprijinul pentru manifestanţi pare să fie în creştere din partea populaţiei, peste 100 de medici din Minsk ieşind să protesteze împotriva violenţei. Într-o postare pe Instagram, cvadrupla medaliată olimpică la biatlon Daria Domraşeva a făcut apel la unităţile speciale ale poliţiei Omon să înceteze acţiunile de reprimare violente. "Nu permiteţi continuarea acestei orori nedrepte pe străzi", a scris ea.

Protestatarii au cerut ca Lukaşenko să demisioneze, scandând "Pleacă!". Aceştia îl acuză pe preşedinte de fraudarea alegerilor pentru a obţine un al şaselea mandat consecutiv. Au fost făcute peste 6.000 de arestări şi două persoane şi-au pierdut viaţa de la debutul protestelor, izbucnite duminică, după închiderea secţiilor de votare, pe care forţele de ordine le-au reprimat în mod violent.

Uniunea Europeană a calificat, într-o declaraţie, alegerile ca nefiind "nici libere şi nici corecte", adăugând că "autorităţile statului au desfăşurat o violenţă disproporţionată şi inacceptabilă", şi că "Belarusul merită ceva mai bun".

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a criticat, de asemenea, reprimarea protestelor: "Toţi cei arestaţi în Belarus deoarece au demonstrat paşnic pentru drepturile lor democratice trebuie eliberaţi şi ascultaţi".

Pe de altă parte, cetățenii din Belarus vor intra mai ușor pe teritoriul Uniunii Europene, în condițiile în care Lituania a anunțat că va relaxa restricțiile impuse acestora pentru intrare pe teritoriul ei, din cauza haosului generat de reprimarea violentă a manifestațiilor care au loc în toată țara după alegerile prezidențiale, relatează Agerpres. „Cetăţenii din Belarus care vin din motive umanitare pot intra în Lituania”, a declarat prim-ministrul Saulius Skvernelis. ”Trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi responsabilitate. Reacţia iniţială a capitalelor europene este cel puţin dezamăgitoare. Noi, vecinii cei mai apropiaţi, am fost ca întotdeauna primii care au reacţionat”, a spus Skvernelis. El a cerut de asemenea sancţiuni ale UE împotriva conducerii de la Minsk.

Citit 816 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2020 01:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.